Zekat, toplumsal alanda düzeni sağlamanın iktisadi bir yolu olarak da gösterilebilir. İslamın beş şartından biri olan zekat, parayla yapılan farz bir ibadettir. Durumu olanların vermekle yükümlü olduğu bu ibadet belli şartlara bağlıdır. Sahip olunan malın 1/40 kadarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak gerekir. Zekatın pek çok toplumsal yararı da bulunmaktadır.
Zekâtın toplumsal faydaları:
- Zekat sayesinde toplumda yardımlaşma sağlanır ve eşitsizlikler olabildiğince azaltılır. Ayrıca zekat veren kişinin cömertliği tadarak kazandığını vermeye devam ederek nefsini köreltir.
- Yoksul insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladığından, insanlar bu ihtiyaçları için haram yollara başvurmamış olur.
- Zekatı alan ile veren kişi arasında kardeşlik gibi güzel duyguları pekiştirir. Müslümanlar arasında birlik ve kaynaşma sağlar.
- Bireyler arasındaki sosyal farklılığın tehlikesini azaltır. Toplumun ihtiyaçlarını karşılamada büyük rol oynar.
- Tembelliğin en önemli sebebi olan fakirlik, zekat sayesinde fakir kimselere yapacak iş imkanları da sağlandığından toplumsal ataleti ortadan kalkar.
- Zekat, kalbin temizlenmesi için de önemli bir unsurdur. Toplum içerisinde yardımlaşma, merhamet, empati gibi duyguları pekiştirir.
- Yardımlaşmanın gerekli olduğu anlaşıldığından birlik oluşturur ve bugün zekat alan bir kimse yarın durumu iyileşince fakir kimselere yardım etme ihtiyacını duyar.
- Zekat, malın stoklanmasının da önüne geçerek müslümanları yatırım yapmaya yöneltir.
- Bu ibadet zenginlerin sosyal hayatta itibarlarını arttırdığından diğer zenginleri de zekat vermeye teşvik etmektedir.
- Sosyal bir sigorta olarak tanımlayabileceğimiz zekat, kişinin dünya malına olan hırsının körelmesine ve malının mülkünün Allah yolunda harcanması gerektiği fikrini aşılar.