Aile üyelerinizle ya da sınıf arkadaşlarınızla zaman zaman farklı düşündüğünüz konular oluyor mu?

Sizin de aile üyelerinizle ya da sınıf arkadaşlarınızla zaman zaman farklı düşündüğünüz konular oluyor mu? Böyle bir durumda ne yapıyorsunuz?

 

Tüm insanlar, kendilerine özgün düşüncelere sahip olmada özgürdürler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamı için anayasada belirtilen maddelerden birisi de düşünce özgürlüğüdür. Aile bireyleriyle olan düşünce farklılıklarında herkesin fikirlerini paylaşması doğru olan seçenektir. Aynı şekilde arkadaşlarla da düşüncelerin ayrıldığı zamanlar olabilmektedir. Birbirinden farklı konular üzerine farklı düşünebilmek mümkündür.

 

Aile Üyeleri ve Sınıf Arkadaşlarıyla Farklı Düşünülen Konularda Ne Yapılır?

 

1-Saygı Çerçevesinde Konuşma

Düşünceler de farklılık olsa bile aile üyeleri veya sınıf arkadaşlarıyla saygılı şekilde konuşulur. Tüm düşüncelere karşı saygılı olmak en önemli noktadır. Tamamen saygılı şekilde düşüncelerin konuşulması doğrudur.

 

2-Paylaşımda Bulunma

Bir düşüncenin neden desteklendiğine dair karşı tarafın bilgi sahibi olmasına yönelik olarak paylaşımda bulunma erdemli bir harekettir. Hem aile içerisinde hem de sınıfta bu konuyla alakalı olarak düşüncelerin tam olarak belirtilmesi fark yaratır.

 

3-Farklı Düşünceleri Öğrenmek

Hem ailede hem de sınıf arkadaşları arasında düşüncelerin farklı olması durumunda, karşı tarafın neden kendine özgün düşündüğünü öğrenmek için konuşmalar yapılır.

 

4-Farklı Düşüncelere Karşı Saygılı Olmak

Tıpkı konuşmalarda olduğu gibi farklı düşüncelere karşı saygılı olunması gerekir. Düşünceleri yüzünden hiç kimsenin dışlanması söz konusu olmaz. Farklı düşünülen konuların tamamı için her birey kendi hakkına sahiptir.

 

5-Düşünce Özgürlüğünü Kabul Etmek

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamı için geçerli olan düşünce özgürlüğü maddesinin bilinmesiyle farklı düşünülen konuların tamamı için fikirlerin belirtilmesi hem aile içi hem de sınıf ortamında gerçekleştirilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir