“Aklın aynı anda inkâr etmek ya da doğrulamak zorunda kaldığı şey, gülünçtür.” sözüyle ilgili düşüncelerinizi nedenleriyle paylaşınız.
İnsanı güldürebilecek nitelikte olan, alaya alınmaya müsait durumlar için gülünç ifadesi kullanılmaktadır. Bu bakımdan gülünç ve komik kelimeleri birbirinden ayrılmaktadır. Komik demekle bahsedilen kişi ya da durumun eğlendirici olduğu anlatılmak istenirken, gülünç kelimesinin içeriğinde bir aşağılama, alay etme hali de bulunmaktadır. İnsanları neyin güldürdüğü konusu ise başka bir konudur. Gülmek ve gülünçlük insana özgü bir şeydir ve insandaki bu gülme dürtüsü, içindeki üstünlük hissinden hareketle ortaya çıkmaktadır.
Bir başka bakış açısıyla insanları güldüren şeylerin çelişkilerden meydan geldiği de söylenebilir. “Aklın aynı anda inkâr etmek ya da doğrulamak zorunda kaldığı şey gülünçtür.” Sözü de bu anlamda kullanılmıştır. İnsanı güldüren şey, reddetmek ve kabul etmek arasında bocaladığı durumlardan ibarettir. Her çelişkinin aynı biçimde gülünç bulunup bulunmayacağı ise meçhuldür. Zihinde çarpışan iki ayrı fikrin yarattığı karmaşanın gülünç olması çok da tuhaf bir olay değildir. Küçük bir paradoksun yarattığı bu hal, hem güldürmekte hem de içten içe düşündüren ve küçük görülen bir şeydir.
Çelişki, bir tanesinden birini tutamama durumuna verilen isimdir. “Aklın aynı anda hem inkar etmek hem de doğrulamak zorunda kaldığı şey, gülünçtür.” Cümlesinde de bir çelişki ve ikilem bulunmaktadır. Hayatta öyle durumlar olur ki, kabul etmek ya da reddetmenin ötesine geçer. Bu durumlar da insanları güldürür. Bu sözden hareketle insanların taraf tutamayacağı durumların oluşturulmasıyla güldürme eylemi de gerçekleşmiş olacaktır.
Diğer yazılarımız için dershane anasayfamızı ziyaret edebilirsiniz.