Anadolu’yu konu alan bir şiir yazsanız Anadolu’nun hangi yönlerini anlatırsınız? Niçin?
Anadolu’yu anlatan bir şiir yazmak istersen Anadolu’nun kültürel ve coğrafi dokusunu ele alarak bir şiir inşa etmek isterim. Tarihin her alanında büyük efsaneleri olaylara ve durumlara şahitlik etmiş Anadolu şiir içinde inanılmaz bir malzemedir. Bu kıymetli malzemeyi şekilde işlenmesi ve yansıtılması malzemenin zengin olmasına karşın kolay değildir. Halk edebiyatının konusunu ihtiva eden Anadolu edebiyatta kendine özgü bir alan yaratmış tarihte adından bahsettiren iş ve ben dili etkileri kendi beşinde bir bebek gibi sallayıp büyütülmüş beslenmiş onların modernliğe geçişindeki ilk eşik olmuştur.
Anadolu’yu anlatan şiirlere halk edebiyatı unsurları bağlamında baktığımızda motifleri değerlendirebiliriz. Anadolu’nun kendisi de bir motiftir ancak Anadolu’yu anlatan şiirlerin de kendine özgü motifleri vardır.
- Dağ motifi
- Irmak motifi
- Ağaç motifi
- Ceylan motifi
Gibi motiflere Anadolu’yu anlatan şiirlerin içinde rastlamak mümkündür. Alageyik efsanesinden yola çıkarak geyik/ alageyik motifini de ekleyebiliriz. Anadolu’nun şiiri mani ile başlamış ve mani ile gelişmiştir. Anadolu manilerine bir örnek verelim;
Sarı zeybek
Sarı zeybek şu dağlara yaslanır
Yağmur yağar silahları ıslanır
Deli gönül bir gün olur uslanır
Y6azık olsun telli doru şanına
Eğil bir bak mor cepkenin kanına
Anadolu’nun kültürel öğelerini de manilerde görmemiz mümkün;
Çaktılar çaktılar çakmak taşını
Kurdular kurdular düğün aşını
Sesleyin gelinin bey kardaşını
Şen anam şen anam evin şen olsun
İşte ben gidiyom evin gen olsun