Atatürk’ün Türk milleti için yaptığı fedakârlıkları özetleyecek olursak Atatürk’ün ilkeleri ve inkılapları bu konuda bize rehber olacaktır.
Atatürk’ün ilkeleri:
Cumhuriyetçilik: milletin kendi kendine yönetebileceği bir yönetim şekli ile halkın sömürgeden kurtulmasını amaçlamıştır.
Milliyetçilik: Her ne olursa olsun milli duygular her şeyden önce tutulmuş.
Atatürk’ün ilkeleri arasında var olan halkçılık Atatürk’ün halk ve millet sevgisini göstermektedir.
Devletçilik: Atatürk’ün Devleti milleti ve halkı ne kadar önemsediğini gösteren ilkelerden biridir.
Laiklik: Din ve devlet işlerinin birbirinden ayırarak halkın dini duygularla sömürülmesine ve yönetimin dini kullanmasını engellemiştir.
İnkılapçılık: her daim yapılması gereken yeniliklerin olduğunu öngören Atatürk milletinin ilerlemesi için İnkılapçılık ilkesini var etmiştir.
Atatürk’ün inkılaplarına baktığımızda siyasal alanda yapılan inkılapları, eğitim ve kültür alanında yapılan inkılapları, hukuk alanında yapılan inkılapları, toplumsal alanda yapılan inkılapları ve ekonomi alanında yapılan inkılapları görürüz.
Türk milletinin kalkınması Türk devletinin ayakta kalması için Atatürk’ün düşündüğü ve yaptığı fedakârlıklar ilke ve inkılaplarının da mevcuttur.
Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti kurulana dek Kurtuluş Savaşı’nda verdiği mücadele ve cephede en önde çarpışan komutanlardan biri olması Atatürk’ün milleti için yaptığı fedakârlıklardandır. Milletini ve vatanını en çok seven Mustafa Kemal Atatürk ulu önder olarak adını tarihe kazırken sahip olduğu her şey vatan için feda ettiğini bizzat Türk milletine göstermiştir. İşte bu yüzden Atatürk yalnızca bir insan değil Türk milletinin ayağa kalkış hikâyesinin başlangıcıdır.