Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.” sözünü daha önce öğrendiklerinizden yola çıkarak kültür ve dil bağlamında tartışınız.
Kültür, bir toplumun olayları düşünüş ve duyuşunu oluşturan, gelenek olarak adlandırılan her türlü düşünce, sanat ve yaşayışın toplamıdır. Tarihi açıdan gelişme sürecinde yaşanan her tülü değer kültürün bir değerini oluşturmaktadır. Bu değerle sonraki kuşaklara aktarılırken kültürün yaşandığı ülkenin dili kullanılmaktadır. Kültürün kendine özel kavramları vardır. Bu kavramlar ancak dil aracılığı ile geleceğe ulaşacaktır. Kültür, parçası olduğu topluluğun toplumsal ve doğal çevresine özgürlüğünü ve egemenliğini gösteren bir araçtır. Özgür olan toplulukların ancak kendine özgü bir kültürü ve onu anlatabileceği bir dili olabilir. Kültür eğitimi eski dönemlerdeki gibi sadece seçkin bazı kişilere özel olmaktan çıkıp bütün topluma mal olmuştur. Kültür ile birlikte zikredilecek bir kavram daha vardır ki o da sanattır. Sanat nesillerin düşünce yapılarına katkıda bulunmaktadır.
Atatürk, toplumun özgürlüğünün en güzel göstergelerinde biri olan kültüre çok değer vermiştir. Tabi kültürü anlatmaya, aktarmayı sağlayacak olan dili ise asla unutmamıştır. Ülkemizin kültür mozaiğini camiler, kiliseler oluşturmaktadır. Geçmişin izleriyle birlikte hayatımıza renk katan bu değerler olmadan tam ve bütün olarak Türkiye Cumhuriyeti Devletini ilelebet devam edeceğini düşünmek zordur. Devletin devamı ve bekası için ülkemizde yaşayan her Türk vatandaşı ülkesinin kültürel zenginliklerini öğrenmek, dilinin zenginliği ile anlatmakla görevlidir. Türk milletinin kültürünü farklı milletlere anlatacak, en güzel şekilde tanıtacak dili ve kalemi güçlü insanlara ayrıca ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.