Atomlar neden ışıma yapar?
Bütün atomların doğada bulunduğu şekline “temel hal ” adı verilmektedir. Bazı durumlarda atom içerisinde yer alan elektronları bir üst seviyeye veya alt seviye getirmek için enerji verilmesi gerekmektedir. Bu işleme atomu uyarma adı verilir. Uyarılmış halde bulunan bir atom temel halde bulunana göre daha kararsız bir yapıya sahiptir. Çok yüksek enerji verilen elektronlar sonsuz noktasına ulaşmış olur ve buna iyonlaşma adı verilmektedir. Uyarılan bir elektron belirli bir süre sonra tekrar eski haline dönmektedir. Eski haline dönen atomlar farklı bir ışıma yapmaktadır. Bu ışımalardan gündelik hayatta ultrasyon, mr, lazer ve x ışınları gibi bir çok alanda faydalanılmaktadır.
Atomları uyarmak için kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır :
- Hızlandırılmış elektronlar yardımıyla : Atomların uyarılması için 1.uyarılma enerjisinden daha büyük bir enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu enerjiyi elde etmek amacıyla atom ile elektronlar esnek çarpışma hareketi yapar ve bu sayede elektronlar hızlanarak sistemi terk eder. Bu şekilde elde edilen elektronun enerjisi atomun kararlılık enerjisinden yüksek veya eşit olduğunda bir ışıma yayabilir ancak burada unutulmaması gereken elektronun enerjisi atomunkine eşit ise elektron atom tarafından soğurulabilir.
- Isı yükseltilerek uyarma : Atomların temel halde bulunabilmesi için normal sıcaklık koşulları gerekmektedir. Ortamın sıcaklığı artırıldığında atom içerisinde bulunan elektronların hareket hızı artmaya başlar. Bu hareket sırasında atom ile elektronlar arasında esnek olmayan çarpışmalar meydana gelir. Bu sayede atom uyarılmış olur. Sıcaklığın yükseklik derecesi atomun uyarılma miktarıyla doğru orantılıdır. Uyarılan atomlar ise normal hale geçerken ışıma yapmaktadırlar.