Avukat Kimdir, Nasıl Olunur? Nerelerde Çalışabilir?

Avukat Kimdir, Nasıl Olunur? Nerelerde Çalışabilir?

Mahkemelerde, davalıların veya davacıların haklarının savunmasında görev yapan kimselere avukat denir. Avukatlar, dava süresi boyunca müvekkillerinin lehine olacak şekilde mahkemede bulunmakla yükümlüdürler. Menfaat açısından sahip oldukları değerleri korumaya yönelik işlemleri gerçekleştirmeleriyle beraber müvekkillerinin davalarını kazanmalarına yardımcı olma görevine sahiptirler. Avukatlar, mahkemede taraf oldukları özel ve tüzel kişilerin aleyhine işlemlerde bulunamaz.

 

Avukatların Görevleri Neler?

Avukatlar, belli başlı göreve sahip olmalarıyla mahkemede söz sahibidirler.

  • Hukuksal sorunlarda müvekkillerin korunması
  • Gerçek ve tüzel kişilerin haklarını dava etmek ya da savunmak
  • Adli işlerle alakalı belgeleri düzenlemek
  • Kendisine verilen ya da kendisi tarafından kabul edilen davaların tamamını sonlanma sürecine kadar izlemek

Avukat Olma Şartları

Türkiye Cumhuriyeti içerisinde avukat olarak mesleğe başlamak için avukat olma şartlarının yerine getirilmesi gerekir. Şartları karşılayanlar, gerekli mesleki eğitimin ardından avukat olabilirler.

Avukat olma şartları:

  • Türk Vatandaşı olmak
  • Hukuk fakültesinden mezun olmak
  • Avukatlık stajını tamamlamış olmak
  • Avukatlığa engel durumu bulunmamak

Bu maddeleri karşılayan herkesin avukat olma hakkı bulunur. Şartları karşılamayanlar içinse avukatlık durumu söz konusu değildir.

 

Avukat Nasıl Olunur?

Avukat olmak için öncelikli olarak gereken şartlara sahip olmak gerekir. Sonrasındaysa, lise eğitiminin tamamlanmasıyla beraber üniversite sınavına giriş yapılır. Hukuk fakültesini kazanmış olanlar, mezuniyetlerinin gerçekleştirmelerinin ardından belirli dönem boyunca staj yaparlar. Staj zorunlu olarak yapılmakla beraber, avukat olmanın aşamalarından biridir. Avukatlık bürolarında stajın da tamamlanmasıyla Türkiye Barolar Birliğine başvuru gerçekleştirilir. Stajın bittiğinin resmiyete dökülmesi demek, avukatlık ruhsatı alabilmeye hak kazanmak demektir. Gerekli olan incelemelerin tamamlanmasından sonra, stajda herhangi bir sorun görülmemesi halinde TBB avukatlık ruhsatı verilir.

 

Avukatlar Nerelerde Çalışabilirler

Avukatlar özel olarak avukatlık ofislerinde çalışma olanağına sahip oldukları gibi aynı zamanda devlet çatısı altında da mesleki kariyerlerini sürdürebilirler. Tamamen tercihlere özel olarak mevcut şartlar doğrultusunda çalışma ortamlarının belirlenmesi mümkündür.

 

Avukatların Çalışma Ortamları ve Şartları Nasıldır?

Avukatların çalışma ortamları büro ve adliye gibi kapalı ortamlardır. Keşif çalışmalarını gerçekleştirmek adına açık alanlarda da çalışabilirler.

Çalışmaları esnasında, çok sayıda insanla iletişim halinde olmaları en önemli noktadır. Avukatlık, yoğun olarak sorumluluk gerektiren ve aynı zamanda hareketli olunması gereken meslek dalları arasında yer alır.

Avukat olarak görev yapanların aldıkları ücret, çalıştıkları yere göre değişkenlik gösterir. Yeni başlayan avukatlar ve mesleki açıdan kariyere sahip olan avukatlar arasında da ücret farklılıkları belirli seviyede mevcuttur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir