Basit elektrik devresinde hangi devre elemanları bulunur? Bu devre elemanları devreye farklı şekillerde bağlanabilir mi? Tartışınız.
Basit elektrik devre elemanları duy, pil, bağlantı kablosu, ampul, pil yatağı, anahtardır. Bir elektrik devresinde ampullerin ışık verebilmesi için devreyi oluşturan tüm elemanların çalışır durumda olması gerekmektedir. Basit elektrik devresinde birden fazla pil ve ampul de kullanılabilir. Elektrik devre elemanlarının her birinin ayrı bir görevi bulunmaktadır. Pil, elektrik devresinin çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini sağlar. Bağlantı kablosu, elektrik enerjisini ampule iletir. Ampul ise aldığı bu elektrik enerjisi sayesinde çevresini aydınlatır. Ampul elektrik devresine duy yardımı ile bağlanır. Anahtar ise ampulün istediğimiz zaman ışık vermesini sağlar. Devrenin anahtarını kapattığımız zaman tellerden elektrik akar, ampul ya da ampullere elektrik ulaşarak ampul ışık verir, anahtar açıkken ampul ışık vermez.
Bu devre elemanları devreye farklı şekillerde bağlanabilir. Bunlar; seri bağlama, paralel bağlama ve dirençlerin karışık bağlanmasıdır. Seri bağlama; bir elektrik devresindeki elemanlar uç uca bağlanarak bir araya getirilir ve boşta kalan iki uç da üretece bağlanmasıyla oluşan devreye denir. Seri bağlı devreler de seri bağlı elemanların her birinden geçen akım şiddeti aynıdır. Paralel bağlama; bir elektrik devresindeki iki elemanın birer uçları birleştirilerek elde edilen iki uç üretecin kutuplarına bağlanmasıyla oluşturulan devreye denir. Paralel bağlı devrelerde iki elemandan geçen akımların toplamı ana koldan geçen akıma eşittir. Karışık Bağlanma da ise; hem seri bağlı hem de paralel bağlı direnç içeren devrelerde dirençler birbirine karışık bağlanmıştır.
Bir elektrik devresinde, devre elemanları arttırılabilir. Ampermetre, voltmetre gibi cihazlar da devreye eklenebilir. Devreye ampermetre seri şekilde, voltmetre ise paralel şekilde bağlanır.