Bazı Kırsal Yerleşmelerde Evler Birbirine Çok Yakın Kurulurken Bazılarında Evlerin Uzak Olmasının Nedenleri Nelerdir?
Kırsal yerleşmeler içerisinde evlerin birbirlerine olan konumunda yeryüzü şekilleri ve su kaynakları da etkili olmaktadır. Bu yerleşimler farklı farklı isimleri alarak mimari yapılarına dayalı olarak da insanların ikamet ettiği noktalar olarak da adlandırılmaktadır.
Toplu yerleşme adı altında ortaya çıkan kırsal kesimlerde evlerin birbirlerine yakın olarak inşa edilmesi söz konusu olabilmektedir. Genel olarak ova ve platolardan kaynaklı olarak da köylerin toplu bir yerleşme özelliği içerisinde olduğu görülebilmektedir. Su kaynaklarının yetersizliğinden dolayı insanların suyu etkin kullanmak adına bu şekilde bir planlama hazırladıkları da görülebilmektedir. Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Marmara ve Ege kırsallarında toplu yerleşmelere denk gelebilmek de mümkün olabilmektedir.
Dağınık yerleşme seçenekleri içerisinde de evlerin birbirlerine uzak olduğu görülebilmekte ve evler arasındaki uzaklıklar dağlık ve engebeli alanlardan kaynaklı olarak görülmektedir. Birkaç yüz metreye kadar ulaşabilen evler arasındaki mesafelerde aynı zamanda da tarım alanlarının da son derecede küçük ve parça parça olduğu da görülebilmektedir. Doğu Karadeniz Bölümü, Akdeniz Bölgesi’nin Toros Bölümleri ve Doğu Anadolu’nun Erzurum Kars yöresinde görülebilmektedir. Dağınık yerleşim alanları içerisinde ise bahçecilik ve hayvancılık gibi ekonomik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi de gerekmektedir.
Çizgisel yerleşmelere bağlı olan kırsal bölgeler kapsamında da bir akarsu ya da yol çizgisinde binaların olduğu alanlar olarak ifade edilebilmektedir. Bu tip yerleşim alanlarının ekonomik faaliyetleri içerisinde de balıkçılık, tarım ve hayvancılık olarak da görülebilmektedir.
Dairesel yerleşmeler ise düz ve herhangi bir engebeli arazi içermeyen alanlarda da tercih edilebilmektedir. Bu kırsal alanlarda ise bir merkeze sahip olan yerleşim bölgeleri olarak da görülebilmektedir. Tarım, hayvancılık ve ormancılık gibi faaliyetler bu tip yerleşim alanlarında yaşayan kişilerin gerçekleştirdiği faaliyetler olarak görülebilmektedir.
Kıyı boyu kırsal yerleşmeler kapsamında da deniz ve göl kenarlarına kurulan yerleşim alanlarını görebilmek mümkün olmaktadır. Turizme de açık olan bu alanların aynı zamanda da denizcilik, balıkçılık, tarım ve hayvancılık ekonomik etkinlikler içerisinde olduğu da söylenebilmektedir.