Yerleşim Birimleri Hangi Özellikleri Bakımından Birbirinden Farklılık Gösterir?

Yerleşim Birimleri Hangi Özellikleri Bakımından Birbirinden Farklılık Gösterir? Açıklayınız.

 

Yerleşim birimlerinin birçok alanda farklı özelliklere sahip olmasından ötürü farklılık göstermektedir. Kırsal, kentsel, endüstriyel, toplu, dağınık ve planlı bir biçimde gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda da büyüklükleri, işlevleri ve lokasyonları ile de sınıflandırılabilmektedir. Ancak genel olarak kırsal ve kentsel olarak ayrım yapılmasından dolayı da etkili olarak görülebilmektedir. Kentsel ve kırsal olarak ayrılan yerleşim yerlerinin nüfus ve ekonomik faaliyetler öncü olarak baz alınarak bölümlendiği de söylenebilmektedir. Bundan kaynaklı olarak coğrafi alanların birçok farklı amaca ulaşması durumu da ortaya konulmaktadır. Kırsal ve kentsel olarak ayrımların halkın ekonomik anlamda ayrışmasında da etkin bir yerde bulunabilecektir.

 

Kırsal yerleşmeler içerisinde var olan tarlalar, bağlar, bahçeler, ormanlar, meralar ve kırsal konutları içermesi ile bilinmektedir. Daha çok tarım, hayvancılık ve ormancılık ile de geçimini sağlamak durumunda da kalabileceklerdir. Bu durumda da köy ve köy altı yerleşmeler de ortaya konulabilecektir. Köy ve köyden küçük yerleşim noktaları bu detaylar etrafında şekillenmektedir.

Kır yerleşmelerinin ortak özellikleri içerisinde nüfusun oldukça düşük olduğu söylenebilmektedir. Yerleşim kurulan alanların son derecede zor olduğu da görülmektedir. Kırsal kesimde yaşayan nüfus arasında dayanışmanın da had safhada olduğu görülebilmektedir. Etnik yapı bakımından tekil olarak görülmektedir. Belli bir sınırların ortak alan olması gibi aynı zamanda da özel mülkiyetleri de barındıran alanlardır.

 

Kentsel yerleşmeler ise kırsallara göre daha fazla nüfus içererek etnik yapı bakımından daha da çoğulcu olan alanlar arasında yer almaktadır. Yerleşim alanları bakımından da çok geniş sınırları içerebilmektedir. Ekonomik fonksiyonlarına ve nüfuslarına göre de değişkenlik gösteren isimleri içermektedir. Tarım, sanayi, ticaret ve turizm gibi ekonomik işlevleri içeren kentlerin öte yandan idari, askeri, kültürel ve sanatsal olarak da faaliyetlerini gösterebilmektedir. Fonksiyonları bakımından da şehirlerin şartlarının kırsal alanlara göre daha aktif olduğu da görülmektedir. Bundan dolayı da insanların daha aktif yaşam sürdüğü ve farklı alanlara da yönelebileceği tarzda da ön planda yer alarak daha fazla da talep çekebilecek tarzda da tasarlanabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir