Bilgi, özellikle enformasyon bombardımanı içerisinde olduğumuz günümüz çağında neredeyse her yerdedir. Ne yazık ki fikir, ya da artık ‘’orijinal fikir’’ dediğimiz şeyi bulmak epey zor. Bunun sebebi ise her bilgi çeşidinin otomatik olarak bir fikir oluşturamayacağı gerçeği. Her bilgi bir fikri otomatik olarak oluşturmuyor, çünkü bir fikrin oluşum süreci eleştirel düşünme, tasnif, kavrayış ve yaratıcı çözümleyiş gibi bazı safhalara gereksinim duyuyor. Peki bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunuyor mu? İşte ünlü filozof görüşleri:
- Bilgi doğuştan gelir: Bu ekolün en ünlü düşünürü Platon’dur. Platon, bireylerin doğuştan bazı bilgiler ile dünyaya geldiğini ve dünyadaki kavrayışlarının bu doğumdan önce yani innate bilgilerinden ileri geldiğini ileri sürer.
- Bilgi deneyimler ile kazanılır: Bu ekolün en ünlü düşünürü Aritosto olarak bilinir. Aristo, doğa gözlemleri ile deneyin ve gözlemin insan hayatındaki önemini vurgulayan özel bir Yunan filozofudur. Daha sonra John Locke gibi filozoflar da insanın boş bir levha olarak dünyaya geldiğini ve deneyimler eşliğinde bilgi edinerek fikir sahibi olabileceğini belirtmiştir.
Ünlü materyalistlerin bakış açısı elbette Platon’un bakış açısı ile kesinlikle uymaz. Felsefede materyalistler her zaman bilginin deneyimler ve somut ödevler karşılığında elde edilebileceğini ve bu şekilde elde edilen bilgiler olmadan fikir oluşturulamayacağını belirtirler. Çünkü soyut fikirler dünyayı yorumlama gücünden yoksundur. Ünlü filozof Karl Marx da, bir kitabında şöyle demiştir: ‘’filozoflar şimdiye kadar dünyayı yorumladılar, önemli olan onu değiştirmektir’’