Bilimin Olumsuz Etkilerinin Yaygınlaşmasından Kimler Sorumlu Tutulabilir?

Bilimin insanlara sayısız yararları olduğu gibi, kuşkusuz tarih boyunca birçok zararı da olmuştur. Örnek olarak insan ömrü ortalaması geçmiş çağlarda çok düşüktü. Aynı şekilde doğum ölüm oranları neredeyse yüzde ellilere varıyordu. Modern tıbbın bilimsel yöntemler ile gelişmesi sayesinde insan için “kıyamet” dediğimiz birçok olayın önüne geçilmiş oldu. Artık hiç kimse düşen bir yıldırımdan dolayı ölmüyor, teknolojik ve dayanıklı binalar depremler tarafından etkilenmemizi engelliyor, basit bir sıtma hastalığı nedeniyle milyonlarca insan hayatlarından olmuyor.

 

Tüm bu olumlu etkileri beraberinde inanılmaz insan kıyımlarına da neden olmuştur. Örnek olarak atom enerjisinin serbest kalmasından doğan “nükleer enerji”, tüm insanlığın enerji sorununu çözebilecekken, bir savaş silahı olarak kullanılıp yüzbinlerce insanın ölmesine neden oldu. Bu durumda sorumlu tutulması gerekenler nelerdir? Bilim midir? Yoksa insanlar mı?

Bu durumda suçlunun kim olduğunun anlaşılabilmesi için güzel bir örnek vermek istiyorum; bir bıçak yardımı ile, boynuna idam ipi asmış kişiyi ölümden kurtarabilirsiniz. Ancak aynı bıçak ile cinayet de işleyebilirsiniz. Cinayet işlenmesi durumunda suçlu bıçak mıdır? Bıçağı üreten teknoloji midir? Kesinlikle insandır. Buna benzer olarak bilimsel yöntemlerin bir sonucu olan ve çevreyi kirleten kimyasal atıklar, bilimin bir suçu değildir. Aynı şekilde kendi kimyasal yapıları da bir “kusur” değildir. Sorumlu tutulabilecek tek varlık, iyi ve kötüyü ayırt etme özelliğine sahip olduğu halde “kötülük” yapan insandır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir