Bir Kazazedenin Şoka Girdiği Nasıl Anlaşılır? Söyleyiniz.

Kaza, beklemedik zamanlarda gerçekleşen olumsuz durumlardır. Bu durumlara hazırlıksız yaşanması da kişilerde öncelikle psikolojik bir travmaya neden olmaktadır. Kaza esnasında ya da sonrasında garip davranışların sergilenmesi bu durumun en güzel özeti olmaktadır. Kazanın şekli ve suçluluk psikolojisi de sürekli olarak düşünülmektedir.

Bazı durumlarda kaza yapıldıktan sonra kişinin verdiği tepkiler tamamen değişir ya da tepki vermez. Kaza yerinde koşarak uzaklaşmak, olduğu yere çöküp kalmak, kazanın detaylarına takılmak ve gözünü ayırmamak gibi problemlerle karşılaşması olasıdır. Bazı kazazedeler ise ağlama krizine girerek hiçbir şekilde konuşamazlar. Bu durum uzun bir süre alır ve kişinin sağlıkçıya ihtiyacı olmaktadır. Herhangi bir travması olmasa da bu süreç oldukça sıkıntılıdır.

Kaza esnasında yaptığını düşündüğü yanlışlığı tekrar edip duran kişilerinde şok geçirdikleri bilinmektedir. Kimi insanlar tepki gösterirken kimi insanlar ise herhangi bir tepki gösteremez. Yaralanma ya da ölümle sonuçlanan kazalarda bu durumun daha ağır bir şekilde gözlenir. Kişi ne yapacağını bilemez ve etrafa saldırgan davranışlar gösterebilir. Yaralanma neticesinde tepkisiz kalan ve hiçbir şekilde tepki vermeyen kişi şoktadır.

Kan ya da sıvı kaybına bağlı olarak da gelişen şok tablosunda yapılabilecek en güzel uygulama kişiyi düz bir zemine alarak kafasını yan çevirmektir. Ancak boyun ya da omurgada bir problem varsa hareket ettirilmemesi gerekmektir. Sağlık ekibi gelene kadar kontrol altında tutulması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir