Bir kelimeye farklı anlamlar yüklenmesinin sebepleri neler olabilir? Tartışarak belirleyiniz.
Kullandığımız kelimeler taşıdıkları anlamlara göre çeşitlilik kazanıyor. Bunlar genel olarak şöyledir: Gerçek anlam, mecaz anlam, yan anlam, deyim anlam, soyut – somut anlam, genel ve özel anlam, argo anlam ve terim anlam. Cümlenin içinde geçişine göre sözcük temel anlamından uzaklaşarak çok farklı bir anlama bürünebilmektedir. Peki neden bir kelime yalnızca temel anlamında kullanılmayıp ona başka anlamlar da yüklenir? Bunu sebebini dilin yapısından ziyade kültürde aramakta yarar vardır. Zira yaşanmışlıklarla yahut benzetmeler yoluyla kelimeler, asıl anlamından sıyrılarak başka anlamlarda da kullanılmaya başlanır. Zamanla da bu herkesçe benimsenerek dile yerleşir.
Dil yaşayan ve gelişen toplumsal bir olgudur. Bu nedenle zaman zaman değişime uğraması da söz konusudur. Aksi düşünüldüğünde, o anlamı verecek başka kelimeler bulunmasına rağmen diğer sözcüğe o anlamın oturtulması bir manasızlık durumunu ortaya çıkaracak ve büyük olasılıkla halk bazında kabul görmeyecekti.
Kültürün bir parçası olan ve onu her zaman etkilemeye devam eden toplumun hafızasında yer eden olaylar bazen kelimelere anlam yüklenmesine neden olabilmektedir. Örneğin; asker sözcüğünün Mehmetçik kelimesiyle anlamdaş sayılmasının nedeni, I. Dünya Savaşı ve onu takip eden İstiklal Mücadelesinde şehit olan askerlerin çoğunluğunun adının Mehmet olmasından ileri gelmektedir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Öte yandan kelimelerin anlamca zenginleşmesinde edebiyat eserlerinin rolü de yadsınamaz. Yazarın kullandığı bir benzetme ya da tabir bazen o kadar beğenilir ve benimsenir ki kelimeye yapışır kalır. Kısaca bu durumu dilin değişim içinde olmasına bağlamak mümkündür. Toplum yaşantılara ve o zamanın görüşlerine göre farklı kelimelere farklı anlamlar yüklemeye devam edecektir.