“Damlaya Damlaya Göl Olur.” Atasözünü Açıklayan Bir Yazı Yazınız.
En büyük işler bile küçük bir adımla başlar. Yaptıklarımız gözümüze ne kadar az görünürse görünsün küçümsenmemesi gerekir. Zira küçük parçaların birleşmesiyle büyük kütleler meydana gelir. Tıpkı bir insanın tek başınayken yalnız olup diğer insanlarla birleşince toplumu oluşturması gibi. Küçük şeyler bütünün yapı taşını oluşturur. Hareket için küçük bir adım yeterlidir. O ilk adımdan sonra hızlanır insan. Birikimleriyle var olur canlılar. Kimi zaman bilgi birikimleri onların önünde yol açar kimi zaman azimli bir çalışmanın sonunda kas bağlar vücutlar.
Damlamak da oldukça küçük bir eylemi ifade eder. Göl ise ihtişamlı bir kütleyi. Aslında hepimiz gölün içinde yaşayan damlalardan ibaretiz. Damlalar bütünü. Bir bütünü oluşturmak için gerekli olan küçük ama değerli varlıklar. Günümüzde genellikle damlaya damlaya göl olur atasözünü, para biriktirmek mevzusu olduğu zaman duymaktayız. Bu bir yönüyle doğru olsa da eksiktir. Yalnızca para damlayarak büyümez. Hemen her şeye bu düsturu uygulayabiliriz. Garip kaçmayacaktır.
Tasarruf alanında sık sık kullanılan bu sözü olumsuz durumlara uyarlamak da mümkündür. Yani hayatta detaylara önem vermek gerekiyor. Ayrıntılarda hüküm süren bir dünyanın içindeyiz. Durum buyken minik bir şeyi küçümsemek oldukça zor olabiliyor. Diğer taraftan damlalara değer vermek ve onları gözetmek sabır gerektiren bir iştir de. Küçük adımlar ve sabrın birleştiği o noktada ise amaca ulaşılmış olacaktır. Hatta bunu amaca uyarlamak da mümkündür. Büyük amaçlara hizmet eden küçük amaçları olmalı insanın. Her damlanın değeri gözetilmeli.