Bir metnin sade olması doğruluğu için yeterli koşul mudur? Neden?

Bir metnin sade olması doğruluğu için yeterli midir? Niçin?

Bir metnin sade e anlaşılır bir şekilde yazılması elbette birçok kişi tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Bu konu üzerine 14. Yüzyıl düşünürlerinden Ockhamlı William bir yöntem geliştirerek insanların yararına sunmuştur. “Ockham’ın usturası” denilen bu yöneteme göre, bilgiler daha anlaşılır ve sade bir şekilde ele alındığında doğruya ulaşmak daha kolaylaşacaktır.

 

Ockhamlı William, geliştirdiği bu yöntemle, bir fikri veya bir kuramın açıklanmasında birbirine denk iki görüşün veya bakış açısının en basit ve yalın şekilde açıklananın ele alınmasını ve böylece doğru bilgiye bu şekilde daha kolay yoldan ulaşılabildiğini savunmaktadır. Bu yöntem ekonomiden felsefeye daha birçok alanda kullanılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

 

Ockhamlı William’a göre doğruluğa en basit gerçeklerden yola çıkılarak varılabilir. Örneğin geçmişte yapılan dünyanın uzaydaki hareketlerini inceleyebilmek için gereksiz birçok fizik problemini incelemektense daha basit ve sade anlatımlarla doğru bilgiye kısa sürede ulaşılmaktadır.

 

Ancak tüm bilim dalları için bunu her zaman söylemek mümkün olmaz. Her ne kadar basit anlatımlarla birçok insan doğru bilgiye ulaşsa da bazı detaylı konular için sadelik söz konusu olamaz. Ayrıca bir metnin sade olması onun doğruluğu için yeterli bir koşul olarak görmekte bence bazen yanılgıya neden olabilir. Çünkü bilginin doğruluk değerinin bilinebilmesi için belli başlı bazı şartları vardır. Burada ki sadelik bu şartlar içinde değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir