Bir toplumun düğün ve cenaze törenleri bize o toplumun hangi yönleriyle ilgili fikir verebilir? Düşüncelerinizi örneklendirerek açıklayınız.
Toplumlar sevinçlerini üzüntülerini birbiri ile paylaşmaktadır. Bu paylaşım toplumun yapısının güçlenmesini sağlamaktadır. Yaşanan kötü olaylar toplumun fertleri tarafından paylaşıldıkça üzüntü azalacaktır. Aynı şekilde sevinçlerin çoğalması da mutlu olayların paylaşılması ile gerçekleşmektedir. Toplumu birleştiren ve ayakta tutan bu paylaşımla en çok da düğün, cenaze gibi olaylarda söz konusu olmaktadır. Cenaze ve düğün toplumların bir araya geldiği iki törendir. Bu törenlerde geleneklerin ve dini öğelerin çok yoğun yaşandığı gözlemlenmektedir. Cenaze sırasında yapılan tören o kişinin ait olduğu din hakkında bilgi vermektedir. Dinlere göre cenaze törenlerindeki uygulamalar değişmektedir. Bir kültürde cenaze namazı kılınırken başka bir toplumda ölen kişinin cesedi takılıp havaya savrulur.
Bunu yanında düğün törenleri de o toplumun gelenekleri, görenekleri hakkında bilgi vermektedir. Düğün töreninde yapılanlara ve giyilen kıyafetlere bakılarak o toplum hakkında bilgi alınabilmektedir. Toplum kendini bu törenlerde çok daha fazla ifade etmektedir. Böylece gelenek, görenekler bu iki törende çok daha fazla uygulandığı için toplum hakkında bilgi almak için bu törenleri incelemek yerinde olacaktır. Düğün töreninde kına yakılması bizim kültürümüzü yansıtan bir gelenektir. Cenaze evine yemek götürülmesi, başsağlığına gidilmesi yine bizim toplumumuzu yansıtan uygulamalardır. Cenazenin kefenlenip cenaze namazının kılınması Müslüman toplumların yapmış olduğu bir uygulamadır. Düğün töreni sırasında nedimelerin düğüne eşlik etmesi Hristiyan toplumlarda bulunan bir uygulamadır.