Her toplumun kendine özgü bir yönetim şekli vardır. Kimi toplumlarda halk kendi yöneticisini kendisi seçerken, kimi toplumlarda halkın bu hakkı sınırlandırılmış olup hatta bazı monarşik toplumlarda halkın yöneticisini seçmek gibi bir şansı yoktur. Böyle toplumlarda iktidarlık, genellikle babadan oğula geçerek devam etmektedir.
Yöneticisini halkın, bizzat kendi çoğunluğu ile seçerek başa getiren toplumlar, demokratik toplumlar olarak adlandırılır. Ülkemiz, demokratik toplum modeline uygun bir ülkedir. Zira vatandaşların vermiş olduğu oy çoğunluğu ile iktidar seçilir ve başa gelen iktidar ülkeyi yönetir.
Tüm ülkelerde, yönetenleri seçen veya iş yönetimin başına gelmesini sağlayan bir etken söz konusudur. Demokratik yönetim biçimine sahip olan toplumlarda ülke yönetiminde tamamen vatandaşların takdiri etkilidir. Bu tip toplumlarda vatandaşlar, kendi öz iradelerini kullanarak özgürce seçim yaparlar ve ülkeyi kimlerin yöneteceğine karar verirler. Bunu da oy sistemi ile yaparlar. Farklı düşüncelere sahip halkın kullanmış oldukları oyların çoğunluğu, ülkeyi kimlerin yöneticilerini belirlemektedir. Yöneticisini seçmek üzere oy kullanan insanlar, oylarını kullanırken, yönetici adaylarının ahlakını, düşünce yapısını ve kişilik özelliklerini göz önünde bulundururlar. Böylece çoğunluğun oyuna sahip olan yönetici adayları ülkeyi yönetmeye başlar ve gelecek seçime kadar ülkeyi yönetirler.
Kısaca özetlemek gerekirse her ülkede yönetenlerin seçilmesinde vatandaşlar etkili değildir. Bu, tamamen o ülkenin yönetim şekli ile ilişkilidir. Zira bazı toplumlarda yöneticilerin seçiminde halkın herhangi bir etkisi bulunmamaktadir.