Şanlıurfa’da son yıllarda sanayi tesisleri artmaktadır. Bu sanayi tesislerinin enerji ihtiyacı çevreye zarar vermeden nasıl karşılanabilir? Tartışınız.
Şanlıurfa yaz aylarında en fazla sıcaklığa sahip olan şehirler arasında yer almaktadır. Bu bölgede var olan sanayi işletmelerinin enerji ihtiyaçları hem doğal hem de masrafsız bir biçimde karşılanabilmektedir. Karasal iklimin görüldüğü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehir olan Şanlıurfa içerisinde Güneş etkili bir biçimde yaz aylarında kullanılabilmektedir. Yalnız kış aylarında devre dışı olacak olan bu yöntem birkaç aylığına da olsa kabul görerek yeterlilik sağlayabilecek olan bir sistem olarak değerlendirilebilecektir. Kurulacak olan Güneş panelleri sonrasında da Güneş’ten gelen ışınlara bağlı enerjinin depolanarak gerektiği zaman diliminde de kullanılması söz konusu olabilmektedir.
Şanlıurfa halkının genel olarak geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olarak görülmektedir. Tarım ve hayvancılık işleri ile uğraşan kişilerin hayvanlarının dışkı ve diğer atıkları da enerji kaynağı olarak görülebilmekte ve sanayi bölgelerinde de aktif olarak kullanılabilmektedir. Biyogaz adı verilen yöntem ile beraber de bu atıkların belli bir depoya konularak çürümesi sağlanacaktır. Çürüdükten sonraki zaman diliminde de ortaya çıkan gazların enerjiyi ortaya çıkarmak adına da yakım işleminin gerçekleştirilmesi söz konusu olabilmektedir. Biyogaz işlemlerinin devreye girmesi ve son derecede de ucuz bir maliyete sahip olmasından ötürü de tercih edilebilmesi durumu açığa çıkmaktadır. Atıkların değerlendirilerek hem çevre kirliliğinin önüne geçilerek hem de enerjiyi daha ucuza mal etme durumu söz konusu olabilmektedir.