Ülkemizin enerji kaynakları bakımından dışa bağımlılığını azaltmak için neler yapılabilir? Yazınız.
Ülkemiz hammadde ve enerji konusunda oldukça zengin bir ülke konumunda yer alabiliyor. Kömür, bor ve petrol gibi madenlerin yataklarının ülkemizde bolca olduğunu söylemek de yanlış bir ifade olarak değerlendirilmiyor. Bu kaynakları kullanarak enerji üretimini gerçekleştirmek de son derecede kolay bir durum olsa da ülkemizin dışa olan bağımlılığı halen daha sabit olan bir gelişme olarak ifade ediliyor. Bu kaynakların yeterince çıkarılarak kullanılmaması durumunda da böyle bir ithalatın ortaya çıkması da söz konusu olarak görülebiliyor.
Enerji üretimin temeli olmasından dolayı dışa bağımlılığın ülke gelişiminin gerçekleşmesi adına ortadan kalkması gerekiyor. Bunun için de enerji üretimine dayalı adımların atılması da mutlak surete gerçekleştirilmektedir. Ülkedeki her kaynağın kullanılması ile farklı tiplerde enerji üretmek de sağlanması gereken bir durum olarak ifade edilmektedir. Öncelikli olarak enerji üretimini sağlayarak sonradan farklı üretim alanlarına yönelmek de son derecede fayda verecek olan bir gelişme olarak nitelendirilmektedir.
Kömür ve petrol gibi hammaddelerden enerji üretmek adına ülkenin farklı noktalarına santral kurularak enerji üretimi aktif olarak sağlanabilmektedir. Ülke vatandaşlarının enerji gereksiniminin karşılanmasını sağlayacak olan bu durum aynı zamanda da endüstriyel bölgelerin ihtiyaçlarını da giderebilecek yapıda yer alacaktır. Ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlayarak iş gücünden dolayı işsizlik oranını da ciddi oranda azaltacaktır. Tek negatif noktası olarak ise çevre kirliliğini tetikleyerek uzun vadede sağlığa olumsuz bir etki yaratabilecek konumda yer alacaktır.
Ülkenin imkanlarından faydalanmak isteyecek olan enerji üreticilerinin var olan nimetlerin tümünden yararlanmaları durumu ortaya çıkması halinde dışa olan bağımlılığın giderek azalmasını sağlaması söz konusu olabilecektir. Ülkenin en çok rüzgâr alan bölgelerine rüzgar türbini inşasını gerçekleştirerek enerji üretimini sağlamak hem ucuz hem de doğaya zarar vermeden gerçekleştirilebilecektir. Aynı zamanda da solar olarak bilinen enerji sistemi ile de Güneş’ten gelen ışınların emilerek depolanmasını sağlayacak olan pillerin her noktaya kurulması ile bu ithalatın sonlanmasını desteklediği de görülebilecektir. HES kurularak debisi yüksek olan nehirler ile beraber de enerji üretimi oldukça basit ve kirlilik yaratmadan ortaya konulabilmektedir. Buna bağlı olarak da her nehrin üzerine kurulacak olan türbinler sayesinde de ciddi bir enerji açığa çıkabilmektedir.
Enerji üretiminde yeni bir soluk olan biyogaz ile hayvan dışkıları ve çöplerden enerji üretmek de mümkündür. Ülkemiz içerisinde henüz yeni yeni başlayan bir gelişme olsa da yeterli olarak görülmeyen bu faaliyet aynı zamanda da çevre kirliliğini de en aza indirgemek için bir yöntem olarak değerlendirilmektedir. Elektrik ve ısınma durumlarını sağlamak adına enerji üretimini sağlayan biyogaz sistemi ile de enerji ithalatına son verecek doğal bir durum ortaya çıkabilmektedir. Metan gazının doğaya salınmasının da engellenmesi durumu ortaya çıkar.