Çevremizdeki Canlılara Nasıl Davranmalıyız?
Çevremizdeki canlılar, etinden, sütünden, sağladığı oksijenden yararlandığımız ve bize bir şekilde katkısı olan canlılardır. Onlara zarar vermek aslında en çok insanın kendine zarar vermesine neden olur. Her şeyiyle bize fayda sağlayan, bize zararı olmayan diğer canlıların ölümüne sebep olmanın hapis cezası yok diye, onlara zarar vermek evet belki hukuki bir suç değildir ama insanlık suçudur.
Hayvanlar ve bitkiler hiçbir karşılık talep etmeksizin bize fayda sağlamak dışında ne yaparlar ki? Onlara daha iyi ortamlar sunup, onlardan daha çok faydalanmak varken onlara eziyet etmek hangi akıldan çıkabilir?
Canlılara doğru davranmak ve onlarla hoş ilişkiler kurmak amacıyla, eğitimsiz kişilere eğitimler verilmeli, özellikle de bu eğitimler okullarda uygulanmalıdır ki, sonuç bulabilsin. Bir kişiye verilecek eğitimin en iyi sonuç bulacağı zaman mutlaktır ki çocukluk çağlarıdır.
Canlılara nasıl davranacağımızı sınıflandırırsak, hayvanları ayrı bitkileri ayrı değerlendirmemiz gerekir. Hayvanlar en iyi şekilde beslenmelidir, suyu ve yemeği asla ihmal edilmemeli yaşadığı yerin bakımları da düzenli olarak takip edilip yapılmalıdır. Hayvanın boyutuna göre bu hizmetler zahmetli olabilir ama sonrasında size kazandıracağı düşünüldüğünde, o zahmete değdiği görülecektir.
Bitkilerin ise hiçbir zahmeti bulunmamaktadır. Yemeğe ihtiyacı olmayan, suyunu yağmurdan besinini topraktan karşılayan bitkiler, havayı temizleyerek insana fayda sağlarlar. Yemekleri de süsleyen bitkilere iyi bakılmalı, onlara zarar vermemelidir.