Devletlerin İpek Yolu Üzerindeki Şehirlere Hâkim Olmak İstemesinin Sebepleri Nelerdir?
Eski devirlerde ticaret ancak sınırlı sayıda ve sadece belirli merkezlerde yapılabilmiştir. Nitekim bu merkezlere ulaşabilmek amacıyla kullanılan en önemli yollar da Baharat, Kral ve İpek yolları olmuştur. Daha sonraları ise sadece bu rotalarla sınırlı olan ticaret yollarının dışında yenilerinin keşfedilmesi maksadıyla çıkılan deniz seyahatler coğrafi keşiflerle de birleşerek ticaret faaliyetlerin gelişmesini sağlamıştır.
Her geçen gün teknolojinin iletişim ve ulaşım olanaklarının geliştiği bir dönemde eskiden çok rağbet edilen, büyük hâkimiyet savaşlarının verildiği tarihi ticaret yolları da bu duruma paralel olarak önemlerini kaybetmeye başlamıştır.
Ticaret Yollarına Hâkim Olan Dünyaya Hâkim Olur
Devletlerin ticaret yollarını kontrol altına almak istemelerin arkasında yatan temel sebep, ticaret yolu ile çeşitli zenginlikler elde etmekte oluşlarıydı. Bu hâkimiyet savaşları neticesinde galip gelen taraf diğer devletlere karşı siyasi, iktisadi ve askeri üstünlüğünü kabul ettirmekte ve sadece bu yolun kullanılması ve ticaret merkezlerinde ticaret yapmaları için çeşitli isimler altında vergiler tahsil etmekteydi.
Bu üstünlük diğer devlere karşı siyasi bir üstünlük sağlamasının yanı sıra bu yollar sayesinde elde edilen gelirler, hâkim devletin ekonomik olarak daha da güçlenmesine ve askeri yapını geliştirmesine imkân sağalmaktaydı.
Ticaret yollarına sahip olan bir devlet tıpkı Osmanlı İmparatorluğu gibi dünyaya hâkim olabilecek bir güce sahip olmaktaydı. İşte bu nedenle tarih boyunca ticaret yollarına hâkim olabilmek için pek çok mücadele verilmiştir.