Dünyaya yeni gelen tüm yavrular ana canlının aynısı mıdır? Tartışınız.
Canlıların nesillerini devam ettirebilmeleri için kendilerine benzer yeni canlılar meydana getirmesine üreme denir. Üremede kalıtsal özellikler yavrulara aktarılır. Her canlı ürer ve bu canlılığın bir gereğidir. Canlılarda üreme eşeyli üreme ve eşeysiz üreme olmak üzere iki tip görülür. Eşeysiz üreme, bir canlının tek başına yeni bir birey dünyaya getirmesine denir. Eşeysiz üreme sonucunda meydana gelen yeni canlının tüm özellikleri ataları ile aynıdır. Eşeyli üreme ise iki farklı bireyden yeni bir canlı oluşmasına denir.
Canlıların ortak özelliklerinden biri de üreme olarak bilinmektedir. Canlıların neslini devam ettirmesi sonucu dünyaya gelen canlıların ana canlıya benzediği bilinmektedir. Bu durum bazı canlılarda farklılıklar gösterebilir. Üreme sonucu meydana gelen tüm yavrular ana canlıya benzemeyebilir. Bu başkalaşım geçiren canlılara örnek olarak kurbağayı gösterebiliriz. Bu türden canlılar yetişkinlik dönemlerine kadar ana canlıya benzemez, zaman içinde gelişerek başkalaşım geçirdikten sonra ana canlıya benzerler. Bu da canlının yetişkinlik evresine kadar büyüme ve gelişme dönemlerinde başkalaşarak ana canlıya geçişi oluşturur.
Canlılar kendinden sonra gelen nesillere kalıtsal özelliklerini aktarırlar. Bu aktarım gen ve DNA sayesinde gerçekleştirilir. Bir kedinin yavrularının anne kediye benzemesi, kuşların kanatlı olması ve bu sayede uçmaları onların gen aktarımı ve DNAlarındaki özellik nedeniyle gerçekleşmektedir. Tüm bunlar bize üremede genel olarak dünyaya gelen tüm yavruların ana canlının aynısı olduğunu veya genel olarak benzerlik olduğunu göstermektedir.