Düşünmek İçin Duyumsamanın Yeterli Olup Olmadığını Yorumlayınız.

Duyumsamak, sahip olduğumuz beş duyu organından en az biri ile var olan bir şeyi algılamak ya da var olan şeyin farkına varmak anlamına gelmektedir. Duyumsamak, var olan somut dünya ile ilgili bilgilerin bedenimiz yolu ile zihnimize aktarılmasını sağlar. Duyumsamak sayesindedir ki örneğin ocağın üzerinde olan bir cezvenin muhtemelen sıcak, sinirli bir kedinin muhtemelen tehlikeli olduğunu ya da olabileceğini biliriz. Bunun sebebi duyumsamalar aracılığı ile edindiğimiz deneyimler ve duyumsama yaşadığımız anlardır.

 

Düşünmek ise duyumsadığımız ve bize bilgi olarak gelen neredeyse her şeyin birbiri ile analitik bir ortamda ilişkilendirmeyi gerektirir. Düşünmek, sadece duyumsadıklarımızı yan yana koyarak onlara bakmak değil aynı zamanda bu duyumsadıklarımız arasında nasıl bir ilişki olduğunu, duyumsanan şeyin neden söz konusu şekilde duyumsandığını anlamaya çalışmayı gerektirir. Düşünmek duyumsamanın üzerine efor sarf ederek ve emek harcayarak gerçekleştirilebilecek bir eylemdir.

Düşünce eylemi kimi zaman duyumsanan şeyleri değiştirebilir. İnsan zihni bir şeyleri düşünürler aynı zamanda o şeyleri ayrıştırır ve ayrıştırdığı noktada o şeylerin görüntüsünü kendi bilinci için değiştirir.Dolayısıyla duyumsadıklarımız bizim için ilk duyumsadığımız andaki gibi kalmazlar. Hafıza denen yapı düşünme sürecine başladığınız andan itibaren, bu bilinçli eylem ile birlikte söz konusu suyumsamanın yapısını değiştirir. Duyumsanan bir şeyi düşünmek, o şeyi hafızada daha kalıcı hale getirir. Çünkü düşünmek o şeyin hafızada daha çok yer ile bağlantı kurmasını sağlar ve onun hafıza üzerindeki yerini güçlendirir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir