Edebi eserleri okumanın, kişiliğin şekillenmesinde ne gibi etkileri olabileceğini tartışınız.

Edebî eserleri okumanın, kişiliğin şekillenmesinde ne gibi etkileri olabileceğini tartışınız.

Edebi eserler insanların kişiliklerinden, yaşayış tarzlarına kadar her şeyini etkileyen ve yönetebilecek güce de sahip olan eserlerdir. Bu sebeple doğru yayınevlerinden doğru eserlerin okunması okuyan bireylerin ilk tavsiyesidir. Örneklerle devam edelim.

 

Toplumun mevcut durumunu değerlendiren eserler okuduğunda örneğin Recaizade Mahmut Ekrem’in ‘Araba Sevdası’  romanında gençliğin ve toplumun gidişatını gözlemleriz.  Bu kitabı okuyan 15 yaşında bir birey kendini roman kahramanlarına benzetmek isteyebilir. Halit Ziya Uşaklıgil’in ‘Aşk-ı Memnu’  romanında da toplumun ahlaksal çöküşü değerlendirilir ama elbette bunu algılayacak bireyin bu kitabı okuması gerekmektedir.

 

Bir başka örnek; Amerikan Bestseller arasında olan  ‘Çavdar Tarlasındaki Asi’ kitabı yayınlandığında birçok genç roman kahramanı olduğunu düşünerek onun gibi giyinmeye başlamıştır.

Bir başka örnek; Goethe ‘nin eseri olan ‘Genç Werther’in Acıları,’ adlı roman yayınlandığı zaman büyük bir popülariteye ulaşmış ve birçok gencin intihar etmesine neden olmuştur. Okunan eserin kişinin okuduğu yaş ve mevcut durumu ile yakından ilgisi vardır. Lise çağında ve gelişim evresinde olan bir çocuğun okuması gereken eser ile üniversite çağındaki bir gencin okuması gereken eser kesinlikle aynı değildir. Bu konuda bir yaptırım olarak değerlendirebileceğimiz uygulama ise, 100 temel eser uygulamasıdır.  Çağlarına ve gelişimlerine göre her dönem için MEB’in belirlemiş olduğu 100 temel eser okumaları çocukların kişilik oluşumunu yanlış yönlendirmemek aksine destek olacak nitelikte seçilmiştir.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER