Eksen Eğikliği Olarak Adlandırılan Bu Açının 30 Derece Olması Durumunda Ne Gibi Değişimler Görülürdü? 

Dünya, Güneş Etrafında Kutuplardan Geçen Ekseni İle Yörünge Düzlemi Arasında 66o 33’lık Bir Açı İle Döner. Bu Durum Nedeniyle Ekvator Düzlemi İle Yörünge Düzlemi Arasında Da 23o  27’lık Bir Açı Oluşur. Eksen Eğikliği Olarak Adlandırılan Bu Açının 30o  Olması Durumunda Ne Gibi Değişimler Görülürdü?

Dünya ve güneş ilişkisiyle ilgili sorular, merak edilenler yıllar yılı dünyanın her tarafında bitmemektedir. Cevapları bulunan sorular tabi ki çoğunluktadır ve her geçen gün teknolojinin de ilerlemesiyle cevapsız soruların sayısı azalmaktadır. Bunun yanı sıra teknoloji ne kadar ilerlese de bu da insanların uzay içindeki yeni bilinmez konular için cevabı aranan sorular oluşturmasına da katkı sağlamaktadır. Bu sorulardan bir tanesi eksen eğikliğinin açısının 30 derece olmasının sonuçları sorunsalıdır.

Eksen Eğikliği Nedir?

Dünya gezegeninin yörüngesi bildiğiniz gibi elips şeklindedir. Dünyanın yörüngesinden geçen düzleme de ekiliptik yörünge düzlemi denmektedir. Bunun haricinde ekvatordan geçen düzlemin adı ise ekvator düzlemidir. Ekiliptik düzlem ile ekvator düzlemi çakışmamaktadır. Bunun sebebi ise dünyanın ekseninin epiliptik düzleme tam olarak dik olmamasıdır. Daha doğru bir ifade ile anlatacak olursak; dünya ekseni ile ekliptik düzlem arasında 66 derece 33 dakikalık bir açı, ekvator düzlemi ile ekliptik düzlemi arasında da 23 derece 27 dakikalık bir açı vardır. Bu farklı sayıların sebebi dünyanın ekseninin eğik olmasından kaynaklanmaktadır ve dünyamızın güneşin etrafında dönmesinin sonuçları arasından, eksen eğikliği kavramını öne çıkarabiliriz.

Eksen Eğikliğinin Açısının 30 Derece Olmasının Sonuçları Nelerdir?

Eksen eğikliği fazla olsaydı ya da başlıkta verdiğimiz örnek gibi 23 derece değil de 30 derece olmuş olsaydı farklılıklar meydana gelirdi. Eksen eğikliğinin açısının 30 derece olmasının sonuçları nelerdir, bir de kısaca onlara sıralayalım;

  • Dönenceler farklı enlemlerden geçerlerdi.
  • Güneş ışınları dik açıyla indikleri alanlar genişlerdi.
  • Orta kuşak daralırken, ekvator ve kutup kuşağı genişlerdi
  • Gölge boyları, güneş açılarının gelme açıları değişeceği için değişirlerdi.
  • Gece ile gündüz arasındaki fark artardı. Yine önemli sonuçlardan biri; gece ve gündüzün uzunlukları değişirdi.
  • Sıcaklıklar değişirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir