Elektrik enerjisinin üretimi için kullanılan santraller nelerdir? Bu santrallerden biri olan hidroelektrik santrallerinde elektriğin nasıl üretildiğini belirtiniz.
Elektrik enerjisinin üretiminde kullanılan başlıca kaynaklara bakacak olursak hidrolik, termik, nükleer, güneş, jeotermal, gelgit ve rüzgar santrallerini sayabiliriz. Elektrik üretimini doğada bulunan pek çok enerji kaynağını kullanarak yaparız. Bu kaynaklardan bazıları farklı işlemlerden geçirilerek elektrik enerjisi üretim kaynağı haline dönüştürülürler. Bazıları ise bu işlemlerden geçmeyerek doğrudan elektrik enerjisi üretiminde kullanılırlar. Ayrıca elektrik enerjisi üretiminde kullanılan bazı kaynaklar yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılırken bazıları ise yenilenemez enerji kaynağı olarak adlandırılmaktadır.
Elektrik enerjisinin üretimi için gereken şey jeneratörün bobin adı verilen tel sargılarının dönmesidir. Bu sargılar bir makara üzerine bağlanmıştır ve bu makaralar da diğer makaralar ile bağlantılıdır. Böylece dış kuvvetlerin etkisi ile makaraların dönmesi sağlanır. Bunun sonucunda bobinler de hareket ederek elektrik enerjisi üretilir.
Güneş santralleri hariç bütün elektrik santrallerinde hedef jeneratörlerin bağlı olduğu tribünleri döndürmektir.
Hidrolik Santraller: Bu santraller herhangi bir yakıta ihtiyaç duymamaktadır. Bu santraller baraj göllerinin ön kısımlarına kurulurlar. Akarsuların ön tarafları dar kesimlerde setlerle kapatılır ve setin arkasında su birikintisi olur. Birikmiş olan bu suyun kendine ait büyük bir basıncı vardır. Biriken suyun ardından dipten başlayarak su kontrollü şekilde bırakılır. Bırakılan su boruların içerisinden geçerek kanallara aktarılır. Bu boruların içinde özel yapım tribünler bulunmaktadır. Bu tribünler basınçlı suyun sağlamış olduğu kuvvet ile döndürülür. Tribünler de bağlı olduğu jeneratör milini çevirerek elektrik üretir.