Ergenlik döneminde görülen duygusal ve sosyal değişikliler nelerdir?

Ergenlik döneminde olan gençlerin hormon düzeyleri değişiklik gösterir bunun sebebi çocukluktan yetişkinliğe geçerken vücutta oluşması gereken cinsel kişiliği belirleyici davranış ve vücudun yapısının gelişiyor olmasından kaynaklanır. Vücut harmanlarını normal yetişkin birinde olduğu gibi düzenli bir şekilde değil daha karmaşık şekilde salgılar. Ve duygu durumuna etki eden hormonsal yapılar ergenlik çağındaki gençlerin daha duygusal ve histerik olmasına sebep olur. Bu kötü veya yanlış bir şey değildir. Her ergenin duygularını uç noktalarda yaşıyor olması normaldir. Üzüldüğü bir olaya yetişkin bir bireye nazaran daha fazla tepki verebilir.

 

Sosyal çevrede kendilerini yalnız hissetme genelde başlarına gelebilir doğru arkadaş seçiminde zorlanma ve kendini bir arkadaş grubuna beğendirmek için sosyal davranışlarında değişiklik meydana gelebilir. Geceleri uyumamak ve gündüzleri ise uykulu olmak gibi davranışları olabilir. İçlerine kapanık ve utangaç olma ihtimallerimde vardır. Bazılarında çok öfkeli asi ve davranışları ile ilgi çekmek isteyen tipler olabilir. Normale nazaran aile ile paylaşılan şeyler genelleşir ve özellerine karışılmasından hoşnut olmayacak ruh halinde olurlar.

 

Sevdikleri ve sevmedikleri şeyler değişebilir ve ilgi duyduklarına artık ilgi duymayabilir. Kendilerine ait bir alan isterler ve o alana izinsiz girilmesinden hoşlanmazlar. Karşı cinse olan ilgi artar ve görünüşe önem vermeye başlanılır. Duygu durumları değişiklik gösterdiği için sosyal olma durumları da değişiklik gösterecektir. Ergenlik döneminde bazıları çekimser olabilirken bazıları daha rahat olabilir. İleriki dönemde bu düzelecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir