Fiziki haritaya bakarak ülkemizde bulunan dağlar ve ovalara örnekler veriniz.
Fiziki haritalar herhangi bir konumdaki yeryüzü şekillerini ve su kaynaklarını gösterebilmektedir. Ülkemizde en yaygın olarak bilinen yeryüzü şekilleri de genel olarak yükselti ve uzunluk kriterine bağlı olarak tanımlandığından dolayı ülkenin enleri arasında yer alabilmektedir. Bulunduğu noktaları doğrudan ya da dolayı bir biçimde etkileyerek önemli bir noktada da kendini gösterebilmektedir. Bunun için o bölgede yaşayan kişiler için de önemli bir noktada da kabul görebilecek türde olması ile önemli bir boyutta yer alabilmektedir.
Su kaynakları bakımından ülkemizde önemli olan yerler en büyük göl olan Van Gölü ve ikincisi olarak ise Tuz Gölü olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda da Isparta yöresinde bulunan Göller Bölgesi de bu tip yeryüzü şekilleri bakımından yaygın olmasından ötürü de bilinen bir nokta olarak değerlendirilmektedir.
Ülkemizin en uzun nehri olan Kızılırmak ile beraber Yeşilırmak İç Anadolu Bölgesi’nin tarımla ilişkilendirilmesi noktasında oldukça önemli bir noktada yer almaktadır. Aynı işleve sahip olan diğer nehirler ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde var olan Dicle ve Fırat nehirleri olarak dikkatleri çekmektedir. Seyhan ve Ceyhan Nehirleri Çukurova’yı beslerken; Büyük ve Küçük Menderes nehirleri ise Ege Bölgesi’ni canlandırmaktadır.
Dağlara bakıldığında ise ülkenin güney bölgesinde Toros Dağları’nı görebilmek mümkündür. Aynı zamanda ülkenin en doğu yakasında en yüksek dağ konumunda olan Ağrı Dağı’nı görebilmek mümkündür. Genelde ülkemizin dağları kış kayak turizmi ile de dikkat çekmekte olup; Uludağ, Palandöken ve Kartalkaya bu faaliyet için son derecede işlevsel bir boyutta var olmaktadır. Adıyaman sınırları içerisinde kendini gösteren Nemrut Dağı ise; tarihi yapısından ve eşsiz manzarasından dolayı sürekli olarak gezilen alanlardan bir tanesidir.