Gelenekten yararlanılarak yazılan romanları mı, yeni teknikler kullanılarak yazılan romanları mı okumayı seviyorsunuz? Düşüncelerinizi nedenleri ile açıklayınız.
Gelenekten yararlanma konusunda şekil ve biçim özelliklerinden mi bahsediyoruz yoksa anlamdan mı bahsediyoruz diye iki formda cevap verebiliriz bu soruya. Eğer modern romanda şekilci ve biçimci bir geleneksel yapıdan yararlanma düşünce si yâda durumu söz konusu ise bu tarz romanları okumaktan hoşlanacağımı düşünmüyorum. Çünkü dönemin öğretim tekniklerini ve eğitim teknikleri ile eğitilmiş değilim. Bilmediğim şekil ve tür biçimleri okurken bana sıkıcı ve benden olmasına rağmen yabancı gelecektir.
Buna örnek olarak Osmanlı Türkçesini verebiliriz. Osmanlı Türkçesi de Türkçedir evet ama Osmanlı Türkçesinde kullanılan Arap alfabesi ile eğitim almadığım için bu alfabe ile yazılan bir romanı okumakta zorlanırım. Türkçe olması da zorlanmamı engellemez ne yazık ki.
Anlam bakımından gelenekten yararlanan modern roman
Modern romanın anlam bakımından gelenekten yararlanmasını tercih ederim. Çünkü temel öğreti yüzyıllar boyunca farklı formlarda da olsa özünde aynı olarak verilmiştir. Bunun gelenekle efsane ile fabl ve destanla süslenmesi ve modern hayatında destansı bir dille anlatılması hoşuma gider.
Aynı örneği değerlendirelim. Osmanlı Türkçesi’ni bana hikâyeleri ve kullanım alanları ille veren bir kitap roman tünde bir kitap daha çok okumak isteyeceğim bir kitap olacaktır. Vav’ın yolculuğu diyerek başlayan ve alfabedeki tüm harfleri bir efsaneyle bağdaşık olarak anlatan bir kitap hem bana alfabeyi anlatacak hem de onu sevmemi sağlayacaktır. Bu durumda eserden çok daha fazla bilgi alabil ve aldığım bilgiyi de işe yarar bir şekilde hayatıma geçirebilirim.