Geri dönüşümle ilgili hangi faaliyetleri yapabilirsiniz? Açıklayınız
Kendim geri dönüşüm kutuları yaparım. Üzerine geri dönüşüm yazıları yazarım. Yaptığım kutuları evimizin içine koyarım. Okulumuza sınıfımıza bu kutulardan koyarım. Bu kutuda geri dönüşüm için olan maddeleri toplarım ve geri dönüşüm yapan yere bırakabilirim. Geri dönüşüm için resimler yaparak insanlara bilgi veririm.
Ailemden başlarım sonra akrabalarıma bu geri dönüşüm kutularını hediye ederim. Her hafta bu kutuları toplarım ve geri dönüşüm yapan yerlere bırakırım. Bunun yanında aileme ve çevreme bilgi vermek için afişler hazırlarım. Bu afişleri evin köşesine asarım. Bu sayede geri dönüşüm hakkında bilgi sahibi olurlar.
Kendim yaptığım geri dönüşüm kutularını insanlara hediye ederim ve onlarında kullanmalarını sağlarım. Bu sayede onlarda geri dönüşüme katkı sağlamış olurlar.
Bunların dışında plastik şişe kapaklarını toplayabiliriz. Son yıllarda hem okullarda hem de mahallemizde bu tür faaliyetler yapılıyor. Toplanan plastik kapaklar sayesinde engelli kişilere tekerlikle sandalye alındığını duymuştum. Ayrıca bazı televizyon kanalları da bu konu hakkında çeşitli faaliyetler yürütülmüştü.
Diğer yandan evde okumadığımız veya kullanmadığımız defter ve kitaplarımızı geri dönüşüm kutularına atabiliriz. Böylece hem kâğıt israfının önüne geçeriz hem de daha fazla ağaç kesilmesini engelleriz.
Yine aynı şekilde evimizdeki cam şişe ve kavanozları da geri dönüşüm kutularına atabiliriz. Son yıllarda bazı belediyeler hemen hemen her sokağa geri dönüşüm kutuları koymaktadır. Örneğin benim oturduğum sokakta hem cam şişeler için hem de kâğıt ve plastik şişeler için geri dönüşüm kutuları bulunmakta. Tabi bunlar için evimizde de aynı şekilde attığımız çöp kutularını ayırmamız gerekir. Böylece geri dönüşme göndereceğimiz malzemelerin birbirine karışmasını engellemiş oluruz.