Geri dönüşümü yapılan maddeler neler olabilir?

Geri dönüşümü yapılan maddeler neler olabilir?

 

Savaşlar nedeniyle ortaya çıkan kaynak sıkıntıları yeryüzünde geri dönüşüme olan ihtiyacı açığa çıkarmıştır. Belirli işlem sonucunda yeniden değerlendirilme olanağı bulunan atıkların üretim sürecine yeniden dahil olabilmesine geri dönüşüm adı verilmektedir.

 

Çöp miktarının azaltılması ve kaynakların tükenmesinin önüne geçebilmek adına geri dönüşüm çok büyük bir öneme sahiptir. Kağıt, cam, plastik, alüminyum, piller ve plastikler geri dönüşüm sayesinde tekrar kullanılabilir ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlar. Bu sayede katı atıkların depolanma ve taşınma sorunu da ortadan kalkmış olur.

 

Kağıt : Ülkemiz şartları nedeniyle kağıt üretimleri ağırlıklı olarak saman, ithal selüloz ve atık kağıtlardan yapılmaktadır. Atık kağıt kullanımı imalat için gerekli olan kimyasal madde ve su kullanımını en aza indirdiğinden çevre korunmasında büyük role sahiptir. Ülkemizde yer alan ormanlar kağıt ihtiyacını karşılayamadığından ham madde sıkıntısı yaşanmaktadır. Yaklaşık olarak 1 ton kağıt üretimi için 3 m3 ağaca ihtiyaç duyulduğundan geri dönüşüm ormanların yok olmasını engellemektedir. Kağıdın ham maddesi olan selüloz üretimi için gerekli olan enerji miktarı ham madde olarak atık kağıt kullanılmasına göre çok daha fazladır. Bu sayede enerji tasarrufu da sağlanmaktadır.

 

Cam : Geri dönüşüm ile birlikte yenilen kullanılabilen maddelerden biri de camdır. Yeniden cam imal etmek çok enerji ve hammade gerektirdiğinden kullanılmayan camları geri dönüşüm kutusuna atarak hem doğaya hem de ülke ekonomisine katkı sağlayabiliriz.

 

Plastik : Doğaya bırakıldığında yok olması yüz yıllar süren bu maddenin geri dönüşümü diğer maddelere göre daha önemlidir. Tamamen kimyasal maddeler yardımıyla üretilen plastik doğaya atıldığında ciddi zararlar vermektedir. Hem doğa için hem de kendi sağlığımız için plastik kullanımını en aza indirerek kullanılmayan plastikleri de üretime yeniden kazandırarak bu döngüye destek olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir