İlk yardımcı, kaza ya da bir travma söz konusu olduğu öncelikli olarak yapması gereken işlem çevre güvenliğini ve kendi güvenliğin sağlamaktır. Çünkü bu durum en önemli olanıdır. Ardından yaralının güvenliğini sağlar ve bu sürecinde yaralıya ilk yardım uygulamaya başlar.
ilkyardım, elde olan imkanların kullanılmasına denir. Bu yüzden imkanların kullanılması ile hasta ya da yaralıya yardımcı olunur. Bir kaza gördüğünüzde öncelikli olarak güvenlik sağlanır. Daha sonra yaralı hareket edebiliyorsa ya da ettiyse sorular sorulur. Ancak bilinç yoksa ve gözler kapalıysa sırası ile:
– Hava yolu açıklığı
– Solunumun devamlılığı
– Dolaşımın devamlılığı kontrol edilir. Ardından herhangi bir problem yoksa ve nefes alıyorsa, baştan itibaren muayene edilir. Saçlı deriden başlanarak kafanın üzerinde parmaklar hafifçe gezdirilir. Kafa çok hareket ettirilmez. Parmaklar ince ince her yere dokunur. Aralıklarla el kontrol edilir ve el üzerinde kan izi var mı diye kontrol edilir. Kafa temizse göz bebekleri kontrol edilir. Biri büyük biri küçük olabilir. Bu durum KİBAS adı verilen kafa içi basıncın artması anlamına gelir. Dışarı açılan organlarda kanama vb. durum var mı diye kulak içler ve burun delikleri kontrol edilir. En son boyuna parmak ile dokunulur, hassasiyetin olması halinde salık ekipleri gelene kadar kişi hareket ettirilmez. Bu şekilde baş bölgesinin kontrolü tamamlanmış olur.