Isparta gülü ile ilgili üretim çalışmaları yapan bir kişi istediği özelliklere sahip yeni bir bitki ederken eşeysiz üremenin hangi çeşidinden yararlanılmalıdır?

Isparta gülü ile ilgili üretim çalışmaları yapan bir kişi istediği özelliklere sahip yeni bir bitki elde etmiştir. Bu bitkinin ticari üretiminin sağlanabilmesi için eşeysiz üremenin hangi çeşidinden yararlanılmalıdır?

Bir canlının başka bir canlıya ihtiyaç duymadan, üreme hücresi oluşturmadan, döllenme olmadan, kendi ile aynı kalıtsal özelliklerde bir birey meydana getirmesine eşeysiz üreme denir. Eşeysiz üremede yeni canlılar mitoz bölünme sonucu oluşur. Bundan dolayı oluşan her canlı ata canlı ve diğer oluşan canlılar ile aynı kalıtsal özellikleri taşımaktadır. Bu durum zayıf özellikler bakımından dezavantaj oluştursa da güçlü özellikler bakımından da canlıya avantaj sağlar. Eşeysiz üreme hızlı gerçekleşir. Eşeysiz üreme çeşitleri arasında ikiye bölünme, tomurcuklanma, sporla üreme ve vejetatif üreme yer alır. Bunların arasında vejetatif üreme yüksek yapılı çiçekli bitkilerde görülür. Yani bu bitkiler hem tohumla eşeyli olarak hem de eşeysiz olarak üreyebilir.

 

Eşeysiz üremede kalıtsal özelliklerim doğrudan, değişime uğramadan aktarıldığından bahsetmiştik. Bu özellik insanlar tarafından özellikle bitki ıslah çalışmalarında kullanılmaktadır. İstenilen özelliklerdeki bitkinin eşeysiz üremeyle çoğaltılmasıyla aynı özellikte bitkiler oluşur. Var sayalım ki Isparta gülü ile ilgili üretim çalışmaları yapan bir kişi istediği özelliğe sahip bir gül elde ettiğinde bu bitkinin eşeysiz üremesini sağlayarak aynı özellikte güller elde edebilir. Gül normalde eşeyli üreyebilen yüksek yapılı bir bitkidir. Fakat eşeyli üreme sonucunda istenilen özellikler ortaya çıkmaya bilir. Bu yüzden ticari üretim yapılacak güllerde vejetatif üreme yöntemi kullanılır. Bu sayede birbiri ile aynı özelliklere sahip güller elde edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir