İstiklal Madalyası ile ilgili araştırma yapınız.

İstiklal Madalyası Kurtuluş Savaşı esnasında, yararlılık gösteren asker ve sivillere verilen bir madalyadır.

İstiklal Madalyası, İstiklal Madalyası kanunu adındaki özel bir yasaya göre verilen bir onurlandırma madalyasıdır.

Askerlere, sivillere, savaşa katılım gösteren alayların sancak birimlerine, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara verilmiştir.

1 Kasım 1926 tarihine kadar olan zaman diliminde TBMM tarafından verilen İstiklal madalyaları bu tarih sonrasında müracaat eden bireylere Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilmiştir.

Günümüze kadar toplam 95.261 kişiye İstiklal Madalyası verilmiştir.

15 Mayıs 1919 tarihinden 9 Eylül 1922 tarihine kadar geçen sürede Kurtuluş Savaşı içerisinde cephe veya cephe gerisinde milleti için kahramanlık ve fedakârlık gösteren kişileri onurlandırmak amacıyla verilen İstiklal Madalyası bir kahramanlık göstergesi olarak insanlara verilmeye devam edilmiştir.

İstiklal Madalyası şehirlere ve ilçelere de verilmiştir.

Şanlıurfa İstiklal madalyasına sahip şehirlerden biridir ve Şanlıurfa dışında 2 şehir ve 1 ilçenin de İstiklal Madalyası vardır. İstiklal madalyasına sahip il ve ilçeler Kahramanmaraş Gaziantep ve İnebolu dur.

Gaziantep 2008 yılında İstiklal madalyasına kavuşmuştur.

Şehirlere verilen İstiklal madalyasını da gözetilen nokta kurtuluş mücadelesi sırasında şehrin birlik ve beraberliği ile kazanılan zaferlerdir.

Kurtuluş Savaşı sonrası Kurtuluş Savaşı’na katılanların bildirilmesi talebinde bulunan meclise Maraş’ta Milli Mücadele’ye katılmayan tek bir fert bile yoktur cevabının gelmesi üzerine şehrin kendisine İstiklal Madalyası verilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir