Kaynama ve buharlaşma arasındaki farklar nelerdir?

Kaynama ve buharlaşma arasındaki farklar nelerdir?

 

Sıvı halde bulunan bir maddenin ısı alarak gaz haline geçmesine buharlaşma adı verilmektedir. Buna bir örnek olarak suyun su buharı haline geçmesini verebiliriz. Yine tanım olarak kaynama olayı sıvı bir maddenin kabarcıklar çıkararak gaz haline geçmesine kaynama, gerçekleştiği sıcaklığa ise kaynama noktası adı verilir. Her ne kadar iki terim de aynı gibi gözükse de buharlaşma ve kaynama aynı şey değildir. Şimdi bu iki terim arasındaki farkları inceleyelim :

 

  • Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşırken, kaynama olayı için belirli bir sıcaklık gerekir.( Buharlaşma soğukta bile gerçekleşebilir. ) Bu sıcaklığa da kaynama noktası adı verilir. Her sıvının kendine ait bir kaynama noktası vardır.
  • Buharlaşma olayı sıvının sadece yüzeyinde gerçekleşirken, kaynama svının her yerinde eşit miktarda gerçekleşmektedir.
  • Verilen sıcaklık miktarı artırıldıkça buharlaşmanın hızı da aynı oranda artar. Kaynama ise sıcaklıkla değişmez, çünkü kaynama sırasında buharlaşma görüldüğünden sıcaklık daima sabit kalmaktadır.
  • Kaynama olayı hal değişi olarak tanımlanmaz. Sadece o sırada madde hal değiştirme anında bulunmaktadır.

 

Yukarıdaki açıklamalardan yola çıkarak kaynama ve buharlaşmanın aynı şey olmadığını anlayabiliriz. Buharlaşma erime ve donma gibi hal değişimidir. Bu hal değişimi sırasında sıcaklık sabit kalır, düzensizlik ve atomlar arasındaki boşluk ise artar. Buharlaşma olayı çevreden ısı alınarak gerçekleştiğinden bu sırada ortam serinler. Bu özelliklerin hiç biri kaynama sırasında gerçekleşmemektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir