Kendi yaşamınıza egemen olmak için düşünmek niçin önemli ve gereklidir?
Her birey doğduğu aile ve yetiştiği çevrenin şartlarından etkilenerek kendi ruhsal ve düşünce yapısını geliştirir. Burada yaşadığı toplumun ve milletin değerleri, ön yargıları ve kültürü de çok önemlidir. İnsanoğlu önce yaşadığı çevreden etkilenerek belli düşünce çizgisinde hayatını sürdürmeye başlar. Ancak insan sürekli düşünen, sorgulayan ve çevresindeki olayları algılamaya çalışan bir varlıktır ve akılsal olarak temellendiremediği şeylerin peşine düşer.
Düşünmek ve olayları akıl ve mantık yoluyla açıklayabilmek onun için önemlidir çünkü hayatta ki özgürlüklerine ve yaşamının diğer alanlarında ki gelişimine bunların etkisi çok büyük olur. Her söylenileni doğru kabul etmek ve kendisine dikte edilen tüm kuralları peşinen kabullenmek bir nevi kölelik değil de nedir?
Bu nedenle insan kendi yaşamına egemen olmak için düşünmek ve farklı bakış açıları geliştirerek hayatına yön vermelidir. Aksi halde başka fikir ve düşüncelerin esiri olarak hayatını sürdürmek zorunda kalır. Bu durum ise özgürlük açısından ne kadar doğrudur?
İşte kendi yaşamına yön vermek aslında kişinin kendi elindedir diyebiliriz. Hayatımızı yönlendirmek, ileride neler yapmak istediğimizi belirlemek ve hayallerimizi gerçekleştirmek için kendi özgür irademizle aklımızı kullanarak başarabiliriz. Tabi bu başkalarından görüş almayacağımız anlamına gelmez. Elbette takıldığımız yerlerde başkalarından da fikir alabiliriz ama son kararı yine kendimiz veririz.