Kişioğlu ölmek için yaratılmıştır. İnsanoğlu fani, Gök Tanrı ebedidir.

 “Kişioğlu ölmek için yaratılmıştır. İnsanoğlu fani, Gök Tanrı ebedidir.” Orhun Kitabeleri’nde geçen bu ifadenin İslam inancıyla benzerliği var mıdır? Neden?

 

Kesinlikle vardır. İslam inancına göre, Allah Bakidir yani ebedidir. Allah için ölüm ve son yoktur. İnsanoğlu ise ölüp ahrette dirilmek için yaratılmıştır. İnsan ölümlü yani fanidir. Orhun Abidelerinde geçen bu ibare ile İslam inancındaki inanç birbirine çok fazla benzemektedir. Türklerin inançları ile İslam dininin inançlarının birbirine benzer olması Türklerin Müslüman olmalarını kolaylaştırmıştır. İnsan, bir fikri veya düşünceyi incelerken kendi karakter ve düşüncelerine yakınlığına dikkat eder. Yakınlık veya benzerlik varsa kişinin kabul etmesi daha kolay olacaktır. Türklerin İslamiyet’i kabul etmeleri inançlarında ve kültürlerindeki benzerlikten dolayı kolay olmuştur.

 

Türkler, kılıç zoru ile değil kendi rızalarıyla toplu olarak gruplar halinde kabul etmişlerdir. Türklerin zorla değil de isteyerek inanmalarında hiç şüphesiz ki İslam ile benzer özellikler gösteren Gök Tanrı inancı gibi inançlarının olmasıdır. Türklerin inançları ile İslam dini arasındaki benzerliklere örnekler;

 

  • Türklerin eski inançları Gök Tanrı inancı adıyla bilinen inanıştı. Bu inanışa göre, Türkler tek bir yüce yaratıcıya inanmaktadırlar. O yüce tanrı her şeye hakimdir ve ebedidir. Allah inancındaki Esma’ül-Hüsna gibi Gök Tanrı’nın da benzer sıfatları vardı ve Türkler sıfatlarıyla İslam’daki Allah inancına benzeyen Gök Tanrı’ya inanmaktaydılar.
  • Türklerde de ahret inancı ve ruhun ölümsüz olduğu inancı vardı. İslamiyet’teki Cennet yerine Türkler Uçmağ, Cehennem için Tamu sözlerini kullanmışlardır.
  • İslamiyet’teki kurban inancına benzer bir ritüel Türklerde de vardır. Türkler Gök Tanrı’ya kurban sunarlardı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir