Kültürel miras nedir, kaça ayrılır? Açıklayınız.

Logo

Kültürel miras nedir, kaça ayrılır? Açıklayınız.

 

Bir toplum ya da millete ait olan herhangi bir unsura kültürel miras adı verilmektedir. Kültürel miraslar genel olarak atalardan gelen geleneklere bağlı olarak şekillenmekte ve belli bir kültüre sahip olan toplumların beraber yaşamaları noktasında oldukça önemli bir öge olarak ifade edilmektedir. Geçmiş, gelecek ve günümüzdeki tüm bağların korunmasında önemli bir konumda yer alabilmektedir. Toplumların ortak bir geçmişe dayanması sonrasında hatırlatıcı bir etkiye de sahip olarak görülebilmektedir. Aynı zamanda da birlik ve dayanışma gibi bağların da güçlendirmesi konusunda da önemi bir pay sahibi olarak görülmektedir. Kültürel miras ögeleri üç kısımda görülerek, farklı farklı bir biçimde de ön planda da yer alabilmektedir.

 

  • Soyut kültürel varlıklar: Kültürel miras içerisinde var olan soyut kültürel varlıklar arasında folklor, gelenekler, dil ve sözlü tarih gibi ögeleri içerebilecek tarzda da yer almaktadır.
  • Doğal miraslar: Kültürel açıdan önemli olarak değerlendirilerek uzun zamandır bir toplumun değerleri arasında yer alan manzara ve canlı tipindeki unsurlar da kültürel doğal miraslar sınıfında kendine yer bulabilmektedir.
  • Somut Kültürel Varlıklar: Kültürel miras kapsamında somut kültürel varlıklar aşamasında farklı farklı yapıtlar toplum ya da milletlerin kültürel varlıklarını ve tarihlerini içerebilecek pozisyonda yer almaktadır. Bunun içerisinde anıtlar, heykeller, resimler, arkeolojik yapıtlar, kitaplar, peyzajlar, kitabeler gibi unsurlar değerlendirilmeye alınmaktadır.
YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER