Mevlana’nın düşünceleriyle bütün insanlığı kucaklamasının nedenleri neler olabilir?

Mevlânâ’nın düşünceleri ile bütün insanlığı kucaklamasının nedenleri neler olabilir?

 

4. asırda, Anadolu’nun en önde gelen sofilerinden olan Mevlana, aynı zamanda Mevleviliğin de öncüsüdür. Mevlana, hocası olan Şems-i Tebrizi ile tanışmadı ile birlikte hayatının değiştiğini ifade etmektedir.

Hoşgörünün en önemli sembollerinden biri olan Mevlâna, bu özelliği ile yüzyıllar boyunca adı ile yaşamaya devam etmiştir.

“Ne olursan ol yine gel” olarak ifade ettiği tüm dünyaca ünlü olan sözü, sahip olduğu derin hoşgörüsü ve tüm insanlığı kucaklayışının en manidar örneğidir. Bu büyük insanın düşünceleri ile tüm insanlığı kucaklamasının en temel nedeni sahip olduğu derin hoşgörü ve insanlar arasında en ufak noktada bile ayrım yapmayışıdır.

 

Mevlana’ya göre tüm insanalar hataları, doğruları, yanlışları, geçmişi ve geleceği ile bir bütündür ve ona göre yapılan her hata, pişman olup af dilenmesi halinde insanlar arasında hiçbir şekilde ayrım söz konusu olmadan Allah tarafından affedilecektir. Dolayısıyla “Ne olursan ol yine gel” sözü tam anlamı ile bunu ifade etmektedir. Dilerseniz bu mısrayı tam olarak bir inceleyelim.

 

“Gel, ne olursan ol yine gel,

İster kâfir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel.

Bizim dergâhımız ümitsizlik dergâhı değildir;

Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel.”

 

İşte büyük düşünür Mevlâna’nın yüzyıllar boyunca dillere destan olan mısraları bu şekilde. İnsanlık var olana dek unutulmayacak olan bu mısralar ile unutulmayacak olan Mevlana, tüm insanları tek bir çatıda kucaklıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir