Nevruz Bayramı’yla ilgili neler biliyorsunuz?
Orta Asya’dan Balkanlara kadar pek çok uluslar da kutlanan Nevruz, Farsça ‘yeni gün’ anlamına gelmektedir. Bundan dolayı yılbaşının ilk gününe, yeni gün anlamına gelen Nevruz denmiştir. Nevruz; baharı, bereketi ve yılın başlangıcını çağrıştırır. Çünkü, toprak canlanır, ağaçlar çiçek açar, börtü böcek ortaya çıkar, havlar ısınır, sular artar kısacası her yerde baharın gelişi görülür. Araştırmalara göre Nevruz, Türklerde, M.Ö. III. yüzyıldan beri kutlanan bir bahar bayramıdır. Bundan dolayı Nevruz, kış mevsiminin sona ermesinin ardından gelen güneşli ve güzel havalarla beraber Türk toplumunda baharın gelişi ve doğanın canlanmasını heyecanla kutlandığı bir bahar şenliği ve bayram günü olmuştur. Bu bayram ve şenlik çok eskiye dayanmasına rağmen hala da günümüzde eski tarihlerde de olduğu gibi başta Türk toplulukları olmak üzere pek çok ülke de coşku ile kutlanmaktadır. Nevruz bir bahar bayramıdır.
Nevruz bayramını kutlayan milletler kutlamalarını kendi kültür, adet, gelenek, yaşam biçimleri, inanç yapıları, coğrafyalarına uygun şekilde kutlarlar. Türk topluluklarında da Nevruz kutlamalarında bazı farklılıklar olmakla birlikte aynı tarihler arasında her toplumun kendi kültürüne özgü kutlamalar yapılarak günümüze kadar gelmiş geleneksel bir bayram niteliği kazanmıştır.
Baharın ilk günü olarak kabul edilen Nevruz, kuzey yarımkürede gece ile gündüzün eşit olduğu günde yani bahar ekinoksunun yaşandığı zaman da kutlanır. Nevruz bayramı küresel olarak kabul edilen bir kültür mirası arasında bulunmaktadır.