Ormansızlaşma ile çölleşme arasındaki ilişki:
Ağaçlar doğanın en önemli parçası olarak görülmektedir. Doğanın var olan dengesinin işleyişi noktasında ormanların önemi son derecede fazla olarak da adlandırılabilmektedir. Ormanların zaman içerisinde azalması insanların kendi yaşam alanlarını yavaş yavaş yok etmeleri manasına da gelmektedir. Arazilerin ağaç bakımından yoksun hale gelmesine dayalı olarak o bölgede yaşayan canlı sınıfında da gözle görülür bir azalma kendini gösterebilmektedir. Ormansızlaşma durumunun ortaya çıktığı bölgelerde zaman içerisinde su buharına bağlı azalmadan kaynaklı olarak yağışın düştüğü görülebilmektedir.
Genel olarak su miktarının belli bir döngüde olmasını sağlayan ağaçların yok olmasıyla yağışların düzensiz hale gelmesi durumu ortaya çıkabiliyor. Böylelikle bölgede yer alan nehir ya da göl gibi su kaynaklarında da su miktarında azalma görülebiliyor. Aynı zamanda da insan sağlığını olumsuz etkileyecek olan karbon materyallerinin artış gösterdiği de gözlemlenebiliyor. Suyun ve karbonun olumsuz etkisi sonrasında da sıcak ve kuru iklimlerin görülmesi durumu söz konusu olabilmektedir.
Ormanlardan yoksun olan bölgede çorak arazilerin zaman içerisinde ortaya çıkması durumu da görülebilmektedir. Buna bağlı olarak bitkilerin bu bölge içerisinde yetişmemesi ve bitkilerin yetişmemesinden kaynaklı olarak da canlılar için uygun olmayan bir konuma erişmesi söz konusu olabilmektedir. Suyun ve gıdaların yoksun olunduğu bölgede çölleşmenin de kaçınılmaz olduğu ifade edilebilmektedir. İklim değişimi de bu bölgenin en önemli farklılık gösteren seçenekleri arasında yer alabilmekte olup, kesinlikle önlem alınması gereken bir durumdur.