Orucun bozulmasına sebep olan durumların bir kısmı sadece kaza gerektirir, bir kısmı ise hem kaza hem de kefaret gerektirir. Oruç temel olarak yemek, içmek, cinsel ilişkiden uzak durmak, sigara, nargile gibi keyif verici ve uyuşturucu maddelerden uzak durmak üzerine kurulmuştur. Bu yasaklanan durumların yapılması orucu bozar. İlaç kullanılması da orucu bozan durumlar arasındadır. Kasten yapılan durumlarda hem kaza hem de kefaret gerekir. Kasıt olmayan durumlar ise kaza gerektirir.
- Geçerli bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun sadece kaza edilmesi yeterlidir. Yaşlılık, hastalık veya yolculuk gibi durumlar orucu bozan geçerli mazeretler arasında sayılabilir.
- Ağız ve burundan alınan ve mideye ulaşan her şey orucu bozar.
- Kasten yenilip içilmesi, cinsel ilişkide bulunmak, sigara gibi tütün ürünlerinin ve keyif verici maddeleri kullanmak hem kaza hem de kefaret gerektirir.
- Bir kimse unutarak yiyip içerse orucu bozulmaz. Kasıt olmadan boğazından su, yağmur, kar geçerse orucu bozulur ama kefaret gerektirmez. Sadece kaza gerektirir.
- Beslenme amacı taşımayan şeylerin yenilmesi (kâğıt, toprak, çiğ pirinç gibi) orucu bozar ancak kefaret gerektirmez. Sadece kaza gerektirir.
- Kusmak orucu bozmaz ancak kasten yapıldığında ve ağız dolusu kusulduğunda oruç bozulur.
- İmsak vaktinin geçtiğinin farkında olmadan yemek, iftar vaktinden önce kasıt olmadan yemek orucu bozar ancak kefaret gerektirmez.
- Zorla orucun bozdurulması, bayılmak gibi durumlarda oruç bozulur ama kaza gerektirir.