Rönesans’ta birçok felsefi ve bilimsel gelişmelere karşı gösterilen direncin nedenleri nelerdir?

Rönesans’ta birçok felsefi ve bilimsel gelişmelere karşı gösterilen direncin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

 

Rönesans, bilindiği üzere Ortaçağın benimsediği birçok kavram ve yöntemlerin sorgulandığı ve yeni yöntemlerle bilimsel gelişmelerin yaşandığı dönemdir. Ortaçağ’ın en belirgin karakteristik özelliklerinden biri yeniliklere karşı duyulan korkudur. Bu nedenle birçok alanda yapılan değişiklikler ve yeniliklere karşı ilk zamanlar toplumsal bir karşı çıkış yaşanmıştır. Ancak Rönesans’ daha önce yapılan devrimlerden ayıran en önemli özellik daha hoşgörülü bir şekilde geçişin gerçekleşmesidir.

 

Rönesans’la birlikte en büyük ve etkileyici değişim bilim alanında gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler adeta bir devrim niteliği taşır. Rönesans adete bir yenilenme ve yeniden doğuş hareketi olarak birçok insanı başta korkutsa da yapılan yenilikler inşaların karşısına sık sık sunuldukça bunlara alışmışlar ve hatta daha sonraları tüm bu yeniliklerden hoşlanmışlardır.

 

Rönesans’a karşı halkın ilk başta karşı çıkmaları ve zor kabullenmelerinin bir diğer sebebi de o denemde Hristiyan din adamlarının halkın üzerindeki büyük bir etkiye sahip olmasıdır. Ortaçağ daha çok Tanrısal buyrukların önemli olduğu ve kilisenin toplum üzerindeki etkisinin en yoğun hissedildiği bir dönemdir. Din adamlarının halkın üzerindeki baskı ve otoritesi de bu dönemde oldukça fazladır. Bu nedenle insanların geleneksel ve dinsel öğretilerden hemen vazgeçmeleri kolay olmamıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir