Simya döneminden günümüze aktarılan yöntem ve teknikler

Simya döneminden günümüze aktarılan yöntem ve tekniklerden beş (5) tanesini yazınız.

 

Simya dönemi, deneme yanılma yöntemi ile maddeleri karıştırmak, ayrıştırmak gibi yöntemler ile yeni maddeler yapıldığı zamanlardır. Bu dönemde bilimsel veriler, teorik aşamalar olmaksızın yeni maddeler oluşturuluyordu. Günümüz kimyasından farklı olduğu bir gerçek olsa da, kimya, fizik gibi bilimlerin temeli simya döneminde atılmıştır. Yeni maddeler oluşturmak birçok teknik kullanıyorlardı. İşte bu simya döneminden günümüze aktarılan yöntem ve tekniklerden beş tanesini aşağıdaki gibi örnek gösterebiliriz.

 

  • Damıtma yöntemi : Sıvı- sıvı heterojen karışımların birbirlerinden ayrılması için uygulanan yöntemdir. Yöntemin esası sıvıların kaynama noktası farkı ile birbirlerinden ayrılmasına dayanmaktadır. Kaynama noktası az veya çok olma durumuna bağlı olarak birçok çeşiti vardır. Günümüz adı ayrımsal damıtma olarak geçmektedir.

 

  • Kaynatma yöntemi: Katı-sıvı karışımların sıvının kaynatılarak sıvı olan maddenin kaptan ayrılması, katı ve sıvının farklı kaplarda elde edilmesidir. Örneğin tuzlu su kaynatılarak kaptan ayrılırken tuz kalır böylece kaynatma yöntemi ile ayırmış oluruz. Günümüz adı damıtma olarak bilinmektedir.
  • Dondurma yöntemi: Yöntemin esası donma noktası farkına dayanmaktadır.

 

  • Eleme yöntemi: Katı-katı karışımlarının birbirinden ayırması için uygulanan yöntemdir. Yöntemin esası tanecik boyutlarının birbirinden farklı olmasına dayanır. Yani bu yöntemi uygulayacaksanız taneciklerin bazıları diğerlerine oranla büyük olmalıdır. Örneğin çakıl ve kum karışımını ayırmak için bu yöntem kullanılabilir.

 

  • Eritme yöntemi: Yöntemin esası erime noktası farkına dayanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir