Şişmanlığın Saptanmasında Hangi Yöntemler Kullanılabilir? Söyleyiniz.

Beden kütlesinin normalden ağır olması, şişmanlık olarak bilinmektedir. Özellikle son dönemlerin en büyük problemlerinden biri olan şişmanlık, doğru ve düzenli beslenmemekten yaygınlaşmaktadır. Hareketsiz yaşam ve hormonsal problemler de şişmanlığın gelişmesine neden olmaktadır. Hızla kilo alınması oldukça tehlikeli bir durumdur. Bunun nedeninin araştırılması ve gerekli tedavinin uygulanması gerekmektedir.

Şişmanlığı neye göre belirleriz? Beden kitle indeksi adı verilen sayısal değer bize, şişmanlığın boyutunu açık bir şekilde göstermektedir. Kilo ve boy oranına göre yapılan bu kaba hesaba göre 25 ve altında olmak normal birey anlamına gelmektedir. 25-30 arası şişman ve 30 üzeri ise obez olarak kabul edilmektedir ve tedavi gerektirir.

Kilo almanın nedeni sadece yemek yeme ve hareketsiz yaşam değildir. Bazı kişilerde hormonsal problemler olmaktadır. Bu problemlerin tedavisi öncelikle hormondur. Ardından kilo vermeye başlanır ve kişilerde hızlı şekilde kilo azalması görülür. Bu yüzden hormon sistemlerinin düzgün çalışıp çalışmaması önemlidir. Şişmanlığın saptanmasından sonraki bu süreç düzenli yaşama dönüşmektedir. Düzenli beslenme ve egzersiz yapılması sizi zinde hissettirecek ve kilo alımını engelleyecektir. İyi düşünmek ve düzenli bir uyku da yeterince melatonin hormonu salgılanmasını sağlayacaktır. Bu sayede hem iyi hem de sağlıklı hissetmeniz sağlanacaktır.

Şişmanlığın detayları için bir diyetisyen hekime başvurmanız gerekmektedir. Gerekli gördüğü takdirde sizi endokrin uzmanına yollar ve hormon kaynaklı probleminiz çözüme kavuşur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir