Spor, Türk İslam devletlerinin toplumsal hayatına nasıl bir katkı sağlamış olabilir?

Spor, Türk İslam devletlerinin toplumsal hayatına nasıl bir katkı sağlamış olabilir? Bu konudaki düşüncelerinizi söyleyiniz.

 

Türkler tarihleri boyunca spora ve bedensel aktivitelere çok önem vermişlerdir. Gerek güçlü ve sağlıklı olmak gerekse savaşa hazırlık niteliğinde atlı sporlar, okçuluk, güreş, kılıç, koşuen önemli bedensel uğraşlar olmuştur. Selçuklular döneminde spor tekkeleri kurulmuş spor faaliyetleri ve sporcu yetiştirilmesi devlet eliyle desteklenmiştir. Gündelik hayatlarına bedensel aktiviteleri dâhil etmişler, kadınları da sporla ilgilenmeye teşvik etmişlerdir. Sultanlarda sporla yakından ilgilenerek teşvik edici rol oynamışlardır. Spor müsabakalarını genellikle oyunlar, şenlikler şeklinde düzenleyip sosyal ve toplumsal hayatın içine katmışlardır. Günümüze kadar gelen geleneksel güreş müsabakaları, hala aynı coşku ile sürdürülmektedir.

 

Türk İslam devletlerinde güreş, kılıç, okçuluk, at yarışları, cirit, atlı cirit, çöğen(polo), mızrak, gökbörü(çevgan), cop, tepük( futbol), avcılık, seyürtmek(koşu), kayak, yüzme, boks, matrak, ağırlık kaldırma, taş atma, süngü, yağlı direk, tomak, tuluk, yaya koşularıgibi spor dalları ile ilgilenilmiştir. Bu sporlar genel olarak savaş talimi şeklinde olup, bireylerin, güç, çeviklik, hız, beceri kazanmalarına yöneliktir. Okçuluk tarih boyunca Türklerin en çok önem verdiği bedensel aktivitelerden biri olmuştur. Türklerin savaşa yönelik spor dallarına önem vermeleri onları savaş meydanlarında zafere taşıyan unsurlardan biri olmuştur. Aynı zamanda ok ve yay Türk İslam kültüründe çok önemli bir yer tutmuş, üzerine ant içilmiş, hayatta kalmanın sembolü olmuştur. Sporun bu denli önemsendiği kültürlerde toplumsal hayat doğrudan etkilenerek gelişmiş ve toplum daha da kaynaşmış olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir