Tarımda makineleşmenin olumlu ve olumsuz sonuçları nelerdir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Tarımda ilkel yöntemleri kullanmanın son derecede etkisiz sonuçları ortaya koyduğu görülebilmektedir. İnsanların tarım yaparken herhangi bir teknolojiden yararlanmaması başlı başına verimliliği düşüren önemli bir etken olarak görülmektedir. Verimliliğin yanı sıra makineleşmemenin sonucu olarak fazlasıyla insan gücüne gerek duyulmasının da başlıca nedeni olarak ifade edilebilmektedir. Aynı zamanda da üretim süreçlerinin uzamasını ve hasat zamanının daha da geç gelmesini sağlayacak olan temel etken olarak da değerlendirilen bir metot olarak da ifade edilmektedir. Bu yüzden tarımla uğraşan kişilerin makinelere yönelmeleri durumu açığa çıkmaktadır. Ancak tarımda makine kullanımının yararları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır.
Tarımda makineleşmenin yararları arasında genelde ekonomik şartların iyileştirilmesine dayalı sonuçlar görülebilmektedir. Makineleşmenin sonrasında ekilen mahsullerde verimlilik ve üretim oranının arttığı da görülebilmektedir. Aynı zamanda da üretilen ürünün kalitesinde de gözle görülür bir artışın görülmesi de söz konusu olmaktadır. Buna bağlı olarak da tarımda var olan iş imkanlarının artış göstermesi sonucu da ortaya çıkmaktadır. Böylelikle tarım faaliyetleri içerisinde yeni iş alanlarının meydana geldiği de görülebilmektedir.
Tarımda makineleşmenin zararları arasında ise en başta çevre kirliliğini destekleyen bir kullanımın ortaya çıktığı görülebilmektedir. Makinelerin tarım arazilerine ve ormanlara fazlasıyla zarar verdiği de gözlemlenebilmektedir. İnsanların yaptıkları işlerin makinelere devredilmesi sonrasında da işçi sınıfına dair işlerin azalmasına da neden olmaktadır. Son olarak ise makineleşmenin büyük üreticilere yarar sağlamasından dolayı, küçük üreticilerin pek fazla kazanç elde etmedikleri de görülebilmektedir.