Tımarlı Sipahiler ile yeniçerilerin özellikleri nelerdir? Karşılaştırınız.
Tımarlı sipahiler; tımar sistemi ile kurulmuş askeri birliklerdir. Asılları Türk olan askerler, sistemin gereklerini yerine getirebilme amaçlı; toprakların yönetimini sağlarlar, köylüleri yönetirler, vergileri toplarlar, ekip biçmeyen köylünün elinden toprağı geri alma yetkisine sahiptirler ve toplanılan vergilerler asker yetiştirirler. Ayrıca bulundukları bölge içerisinde ki güvenliği sağladıkları gibi her an savaşa hazır beklerler.
Yeniçeriler ise; Hristiyan ailelerin çocuklarından oluşuyor olması ile aslen Türk değildirler. Tek çocuğu olan ailelerden alınmaması da Osmanlı askeri sisteminin merhametli oluşumundan kaynaklıdır. Hristiyan ailelerinden alınan bu çocuklar Müslüman ailelerin yanına verilir ve din kurallarının yanı sıra ahlaki değerlerde öğretilirdi. 7 ila 10 yaş arasında ki çocuklar yetiştirilerek sonrasında acemi ocağı ile eğitimlerini tamamladıktan sonra Osmanlı askeri yapısının önemli bir kısmını oluşturmuşlardır. Hemen her dönem için tıpkı tımarlı sipahiler gibi savaşa hazır bekletilen düzenli orduyu oluştururlar. Gelir kaynakları tımarlı sipahilerden farklı olup üç ayda bir ulufe adı verilen maaşlarla geçinirler.
Her iki askeri kolluk güçlerinin oluşumu Osmanlı askeri sisteminin yapısını oluştururlar. Özellikle savaş dönemlerinde ki başarıları ve farklı dallarda ki gelişmişlik alanlarına göre savaşta yer almaları kazanmak arzusunda olan Osmanlı yönetimini nedeniyle gerekli görülmüşlerdir.